woensdag, 4. november 2009 - 21:21

Patiënten zeer tevreden over immunotherapie wespensteken

Groningen

Mensen met een wespenallergie hebben een aanmerkelijk betere kwaliteit van leven als zij kiezen voor immunotherapie. Zij moeten dan weliswaar gedurende enkele jaren meerdere malen naar het ziekenhuis om een injectie te halen, maar hoeven niet meer voortdurend alert te zijn op wespen. Dit vinden ze prettiger dan altijd een auto-injector bij zich te dragen, waarmee ze de gevolgen van een eventuele wespensteek kunnen tegengaan. Dat blijkt uit onderzoek van internist-allergoloog Hanneke Oude Elberink van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Wie niet allergisch is, houdt doorgaans een ongevaarlijke zwelling over aan een wespensteek. Maar ongeveer één op de honderd Nederlanders is wél allergisch voor wespen. Deze mensen kunnen met verschillende symptomen te maken krijgen: van galbulten en opgezwollen lichaamsdelen, tot misselijkheid, shockreacties en zelfs overlijden toe.

Om de gevaren van een wespensteek teniet te doen, zijn er voor mensen met een wespenallergie verschillende oplossingen. Een mogelijkheid is een auto-injector bij zich te dragen. Zodra men gestoken is door een wesp, kan men zich hiermee zelf op eenvoudige wijze adrenaline toedienen. Dit gaat de ernstige gevolgen van de allergische reactie tegen. In principe moeten patiënten de injector levenslang met zich meedragen.

Een andere mogelijkheid is een behandeling met immunotherapie te ondergaan. Hiervoor worden meermaals kleine oplopende doses gezuiverd wespengif dicht onder de huid geïnjecteerd. Aan het begin van de therapie moet de patiënt hiervoor een dag worden opgenomen in het ziekenhuis. Dan volgen een instelperiode van gemiddeld zeven weken (wekelijks een injectie) en een onderhoudsperiode van drie tot vijf jaar (elke zes weken een injectie). Daarna is de patiënt de rest van zijn leven beschermd en loopt hij evenveel risico als de gemiddelde Nederlander.
Provincie:
Tag(s):