zaterdag, 28. februari 2009 - 22:54

Pellè eist de hoofdrol voor zich op tegen Groningen

(Elfvoetbal) Ook Groningen is er niet in geslaagd een einde te maken aan de imposante reeks zonder nederlagen van AZ. De Alkmaarders verlengden hun ongeslagen status - die zijn oorsprong kent in september - met een week, door een 3-0 overwinning op de noorderlingen. AZ was heer en meester in het duel, dat vooraf een tactisch steekspel tussen de trainers Ron Jans en Louis van Gaal werd genoemd.

Hoewel tactiek nauwelijks invloed had op de wedstrijd, legde een man, die door Van Gaal tot ieders verrassing in de basis werd gezet, het fundament voor de zege. De Italiaan Graziano Pellè mocht beginnen en scoorde twee keer. Moussa Dembélé maakte de 3-0.

Daags voor de wedstrijd tegen AZ deed Ron Jans een gedurfde uitspraak. De oefenmeester van FC Groningen beweerde dat zijn ploeg de volle buit weg zou kunnen kapen in het DSB Stadion. Dan zou zijn elftal hun beste niveau moeten halen en AZ in de omschakeling steken moest laten vallen. De thuisploeg liet ook wel wat glippen, maar dat gebeurde vooral in aanvallend opzicht. De Alkmaarders hadden het vizier namelijk niet altijd op scherp staan. Eén man had dat wel: Graziano Pellè.

Want, niet Moussa Dembélé vormde met topscorer Mounir El Hamdaoui de frontlinie, maar de boomlange Italiaan. Dembélé startte hangend op de rechterflank, om zo meer aanvallende druk te ontwikkelen. In die door Van Gaal bedachte opzet slaagde AZ. Het ontwikkelde in de eerste twintig minuten een stormloop op het vijandelijke doel, met de nodige kansen tot gevolg. Al in de tweede minuut mocht Pellè geheel vrijstaand koppen. Gelukkig voor Groningen deed hij dat zonder succes, maar een minuut later mocht de Zuid-Europeaan alsnog zijn vreugdedansje opvoeren. Keeper Luciano schatte de voorzet van Gill Swerts niet goed in en Pellè profiteerde dankbaar, door van dichtbij de openingsgoal binnen te knikken.

Dit gaf zowel AZ, als de vorig seizoen zo bekritiseerde aanvaller, vleugels. In de combinatie én in de lucht zorgde Pellè voor gevaar. Zo zette hij El Hamdaoui in de eerste helft vrij met een passje, maar de goaltjesdief stuitte op Luciano. De Braziliaanse doelman vormde na zijn fout bij de 1-0 ook een sta-in-de-weg voor Demy de Zeeuw, wiens geplaatste schot werd gekeerd. De middenvelder bediende op zijn beurt, nog voor rust, El Hamdaoui perfect, maar ook toen voorkwam Luciano een tweede Alkmaarse goal.

Jans zal zijn mannen hebben aangespoord in de tweede helft een stapje extra te doen, maar ook na de theepauze domineerde AZ. El Hamdaoui en De Zeeuw hadden kort na rust de beslissing al op hun schoen, maar faalden. Voor Groningen bleek het uitstel van executie, want kort voor het verstrijken van het uur mocht Pellè opnieuw ongehinderd raakkoppen. Hij maakte optimaal gebruik van het buitenkansje, dat hem werd geboden door een prima corner van Stijn Schaars.

Voor het verwende Alkmaarse publiek kwam die treffer misschien wat te vroeg, want na de 2-0 haalde AZ de voet van het gaspedaal. Groningen kreeg wat ruimte om aan te vallen en de aanstaande landskampioen oefende nog op de counter. Zes minuten voor tijd maakte Dembélé uit zo'n uitbraak de 3-0. Daar had hij overigens verder geen ploeggenoten voor nodig. Vanaf eigen helft pikte hij de bal op, dribbelde tot de zestien meter, kapte hij een man uit en schoot verwoestend hard en prachtig binnen.

Het was een mooi slotstuk van een prachtige voetbalavond, die door één ploeg werd verzorgd. AZ lijkt simpelweg niet af te stoppen. Als de Noord-Hollanders ook volgende week - op bezoek bij NEC Nijmegen - ongeslagen blijven, zijn zij vierentwintig wedstrijden op rij zonder nederlaag. Dat zou een evenaring van het clubrecord uit 1980/1981 betekenen, het seizoen waarin AZ de eerste en tot nu toe enige landstitel behaalde. Het is niet meer de vraag of, maar wanneer Alkmaar het tweede kampioenschap van de plaatselijke trots kan vieren.
Categorie:
Tag(s):