donderdag, 22. januari 2009 - 9:17

Penaltykiller Ten Rouwelaar held NAC

(Elfvoetbal) Voor de derde keer in vijf jaar bekert NAC door ten koste van FC Groningen. Net als in 2004 (1-2) en 2006 (1-3) waren de Bredanaars te sterk, zij het dat ze dit keer een verlenging en strafschoppen nodig hadden: 7-6.

In de eerste helft tastten beide partijen elkaar af en creërden ze haast niets. NAC en FC Groningen kwamen ieder tot iets wat op één mogelijkheid leek: Nourdin Boukhari raakte het zijnet en Gonzalo Garcia-Garcia schoot ruim naast. Een terechte ruststand van 0-0 was het logische gevolg.

De tweede helft begon een stuk veelbelovender toen Kees Kwakman hands maakte in het strafschopgebied van NAC. Arbiter Bas Nijhuis oordeelde dat het niet opzettelijk was en liet doorspelen. Kort daarop was de lob van Matthew Amoah net niet zuiver genoeg om doelman Luciano da Silva te verrassen.

Verder bleven beide teams weinig voor elkaar onder doen. Het kwaliteitsverschil tussen NAC en FC Groningen is miniem, waardoor ze uiteindelijk dicht bij elkaar op de ranglijst zullen eindigen.

Details maken dan het verschil in de onderlinge ontmoetingen en Boukhari onderstreepte dat. Zijn omhaal in minuut 56 na een lepe assist van Amoah was van bijzondere schoonheid: 1-0. Da Silva zag de bal in de hoek verdwijnen, maar hoorde hem nooit aankomen.

Diezelfde Boukhari pegelde in minuut 64 richting een leeg doel, Gibril Sankoh keerde echter uitstekend op de lijn. FC Groningen stelde daar bitter weinig tegenover en moest het enkel hebben van een prima uitgevoerd dood spelmoment.

Evgeniy Levchenko trapte in de 79ste minuut op Ronaldinho-achtige wijze een vrije trap tergend langzaam richting de lange hoek van Jelle ten Rouwelaar en de doelman moest het antwoord schuldig blijven: 1-1.

In die laatste tien minuten was FC Groningen via een schot van Goran Lovre, een kopbal van Danny Holla en een stift van Marcus Berg zelfs het dichtst bij de voorsprong. Hoewel Kwakman in de slotsecondes van een meter afstand hoog over poeierde.

In de eerste helft van de verlenging deed Fouad Idabelhay wat alleen de grote spitsen kunnen: scoren in dezelfde minuut (97) als ze invallen. Zijn controle was prachtig en het schot dodelijk: 2-1.

Een minuut later torpedeerde Patrick Zwaanswijk Andreas Granqvist in de zestienmeter, kreeg FC Groningen een verdiende strafschop en de verdediger een terechte rode kaart. Berg – die deze week nog zo bekritiseerd werd door zijn trainer Ron Jans – miste de buitenkans vanaf elf meter jammerlijk. Al pakte Ten Rouwelaar eveneens knap de goede hoek.

Het traag op gang gekomen spektakel was daarmee niet ten einde. FC Groningen kwam in extremis langszij door een kopbal van Granqvist. Zodoende moesten penalty’s uitkomst brengen. Zie hieronder de statistiek:

Fehér: raak, links van keeper, half hoog
Van de Laak: raak, rechts van de keeper, precies in hoek.
Penders: mis, keeper redt, half hoog door midden.
Berg: raak, rechts van keeper, keihard in de hoek
Gilissen: raak, rechts van keeper, hard half hoog in hoek.
Garcia-Garcia: mis, door midden, via lichaam keeper op de paal.
Reuser: mis, op de lat.
Granqvist: raak, links van keeper, laag in de hoek.
Boukhari: raak, rechts van de keeper, laag in de hoek.
Levchenko: mis, links van de keeper, gepakt door keeper.
Mtiliga: raak, door midden.
Holla: raak, rechts van keeper, hoog, bijna gepakt.
Elshot: raak, hoog door het midden, bijna lat.
Sankoh: raak, links van de keeper, laag in de hoek.
Loran: raak, rechts van keeper, half hoog.
Cahais: raak, links van keeper, laag in hoek.
Idabdelhay: raak, laag door het midden.
Krohne: mis, links van keeper, half hoog, keeper pakt.

Uiteindelijk werd Ten Rouwelaar met vier (!) gekeerde strafschopen dus de held van de avond.