maandag, 11. mei 2009 - 13:33

Per ambulance je laatste wens in vervulling laten gaan

Regio

Mensen die door een levensbedreigende ziekte nog drie maanden of minder te leven hebben, helpen om een laatste wens te vervullen door ze onder professionele medische begeleiding per ambulance te vervoeren, dat wil de onlangs opgerichte Stichting Ambiance Noord-Nederland (SANN). De stichting biedt mensen met een levensbedreigende, terminale ziekte zo de mogelijkheid om op geheel eigen wijze afscheid van hun leven te kunnen nemen.

De Stichting Ambiance Noord-Nederland is een stichting opgericht door vrijwilligers die onder andere werkzaam zijn in de zorg. UMCG Ambulancezorg stelt aan de stichting een ambulance ter beschikking, terwijl de medische begeleiding in handen is van professioneel ambulancepersoneel, dat ook als vrijwilliger aan de stichting is verbonden.

Het vervullen van wensen van mensen die in het laatste stadium van hun ziekte zijn beland, wordt geheel kosteloos en volledig vrijwillig uitgevoerd. Om dergelijke wensen te kunnen vervullen is SANN afhankelijk van donaties, sponsors en giften.

Patiënten die weten dat ze niet meer zullen genezen en hun leven binnen korte tijd zal eindigen, gaan vaak nadenken over wat ze allemaal hebben meegemaakt en welke wensen en dromen ze nog hebben.

Ambiance Noord Nederland wil mensen uit Noord-Nederland door middel van begeleid ambulancevervoer helpen zo’n wens te vervullen. Op deze manier voegen zij een laatste indrukwekkende ervaring toe aan het leven van de patiënt .

Vincent van de Ploeg , initiatiefnemer voor de Stichting Ambiance Noord-Nederland werkt als verpleegkundige in het UMC te Groningen. “Zoals in elk ziekenhuis vinden ook hier geregeld ‘geen goed nieuwsgesprekken plaats’. Hoewel het personeel er alles aan doet de patiënt te steunen en te begeleiden, is er niet altijd voldoende tijd om de patiënt en zijn geliefden te troosten,� aldus van de Ploeg. Vincent voelde de dringende behoefte meer voor deze patiënten en hun familieleden te kunnen betekenen.

“Vaak zijn de wensen niet eens heel groot,� weet van de Ploeg. “De fysieke omstandigheden laten het echter niet toe dat deze mensen hun geboorteplek, het strand of een goede vriend bezoeken. In een ambulance en met vakkundig personeel is een reis naar een voor de persoon bijzondere plek opeens wél mogelijk!�

Na veel voorbereidingen heeft Vincent onlangs samen met vrijwilligers de Stichting Ambiance Noord-Nederland opgezet. Zij willen terminale mensen de mogelijkheid bieden om op een positieve manier afscheid van hun leven te kunnen nemen. Vanaf vandaag kunnen mensen die via de SANN een laatste wens in vervulling willen laten gaan, zich aanmelden bij de stichting. SANN bestaat geheel uit vrijwilligers die deze stichting een warm hart toe dragen. Een stichting van mensen voor mensen.
Provincie:
Tag(s):