zaterdag, 15. augustus 2009 - 10:02

Piloten Schiphol beschoten met laserstralen

Schiphol

Piloten op en boven Schiphol worden de laatste weken steeds vaker lastiggevallen door vandalen die hen vanaf de grond beschijnen met laserstralen. De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag daarover een bericht in de Telegraaf bevestigd.

In de laatste maanden hebben tientallen piloten melding gemaakt van een laseraanval, gericht op hun cockpit tijdens start of landing. Deze meldingen zijn bij de Koninklijke Marechaussee, de politie Kennemerland, Luchtverkeersleiding Nederland en de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) binnengekomen.

De politie en Marechaussee tasten nog in het duister over de dader of daders, maar het toenemende aantal gevallen heeft hun nadrukkelijke aandacht, aldus een zegsman.De politie heeft de speciale eenheid Buiten Bewaking Schiphol op de zaak gezet en roept mensen op om onmiddellijk te bellen als ze iets verdachts zien.

Het beschijnen van de cockpit van een vliegtuig kan de piloot tijdelijk verblinden en dus mogelijk een ongeluk veroorzaken. Tot nu toe hebben de beschijningen echter nog niet tot ongevallen geleid.

"Een piloot die wordt getroffen door een laserstraal, kan het vliegtuig niet meer besturen", waarschuwt Benno Baksteen, voorzitter van het Platform Nederlandse Luchtvaart in de Telegraaf. "Zijn copiloot zal snel in de gaten hebben dat hij het roer moet overnemen, want wanneer een piloot wordt geraakt door een laserstraal, schijnt dat een vrij heftig effect te hebben. Worden ze allebei geraakt, dan zullen ze op de tast hoogte en koers moeten houden. Ik heb nog niet eerder gehoord dat beide piloten zijn beschenen."

Pilotenvereniging VNV geeft inmiddels extra voorlichting aan piloten over de werking van een laserstraal en hoe ze moeten reageren als zij bij het landen in het gezicht worden geschenen. Een krachtige laserstraal is vanaf 1200 meter hoogte waar te nemen in de cockpit. Vanaf zo'n 300 meter kan de straal het zicht van een piloot echt verstoren.
Provincie:
Tag(s):