zaterdag, 25. april 2009 - 23:56

Pinchhitter Platje redt FC Volendam

(Elfvoetbal) Een degradatiekraker van jewelste heeft zaterdagavond in Kerkrade geen winnaar opgeleverd. In het Parkstad Limburg Stadion hielden Roda JC en FC Volendam, de nummers zeventien en zestien van de Eredivisie, elkaar in evenwicht: 1-1.

In de eerste helft bezorgde Boldiszar Bodor de thuisploeg een voorsprong. Die hield lang stand, maar het defensieve blok van de ploeg uit Kerkrade bleek niet bestand tegen pinchhitter Melvin Platje. De kleine aanvaller scoorde, amper vijf minuten nadat hij in het veld was gebracht door zijn trainer Frans Adelaar, op fraaie wijze 1-1 en bezorgde zijn ploeg op die manier een mogelijk cruciaal punt.

Melvin Platje is de naam. Pinchhitter van het zuiverste soort. Niet de persoon die je vanaf het begin moet laten spelen. Zo'n voetballer moet altijd even voorkoken op de reservebank. Alsof het een telefoon is die eventjes in de lader moet, voordat hij werkt. Zo is Platje. En zo was Platje ook zaterdagavond in Zuid-Limburg. De goalgetter uit Naarden stond nog maar net binnen de lijnen, of hij prikte de bal alweer in het doel. Daarmee tekenend voor alweer zijn zevende doelpunt van het seizoen. De treffer van de kleine killer betekent bovendien dat FC Volendam boven Roda JC blijft staan op de ranglijst van de Eredivisie. Zestiende dus, en niet zeventiende. Een klein verschil, zo lijkt het, maar met grote gevolgen ten aanzien van de Jupiler Play-offs. De nummer zestien van de ranglijst krijgt in de nacompetitie namelijk een -- op papier, althans -- minder sterke tegenstander dan de nummer zeventien. Zo is FC Volendam eigenlijk de winnaar geworden van een duel dat gelijk eindigde.

Lang had het er alles van weg dat Bodor de matchwinner zou worden. Een brede glimlach was te zien op zijn gelaat in de 26ste minuut van de wedstrijd. Zijn armen stak hij in de lucht en uit pure blijdschap slaakte hij een vreugdekreet. Om even later een furieuze blik te tonen.

De Hongaarse speler van Roda JC beleefde de degradatiekraker tegen FC Volendam als een achtbaanrit. Met een hoge piek en een zo mogelijk dieper dal. Eerst maakte hij met een vlijmscherpe volley na een perfecte pass van verdediger Davy de Fauw op indrukwekkende wijze 1-0. Vervolgens verloor hij, zo leek het, de controle over zichzelf in een onbeduidend duel op het middenveld. De boomlange FC Volendam-speler Tim Bakens was Bodor te snel af en moest dat bekopen met een stel noppen in zijn kuit. Bodor's noppen, welteverstaan. Arbiter Jan Wegereef toverde de rode kaart direct tevoorschijn uit zijn borstzak. De man die even eerder werd bejubeld door zo'n zeventienduizend Limburgse voetbalfanaten, verliet scheldend het veld. Met een kopstoot tegen de kleedkamerdeur als klap op de vuurpijl.

Ook Yannick de Wit, speler van FC Volendam, haalde het einde van de wedstrijd niet. Hij kreeg tot twee keer toe een gele kaart van Wegereef. In de 47ste minuut moest hij inrukken. Zo hadden de Volendammers welgeteld zeven minuten kunnen genieten van de man-meer-situatie.

De hekkensluiter van de Eredivisie is na speelronde 32 hoe dan ook De Graafschap. De Doetinchemmers kwamen vrijdagavond in de uitwedstrijd tegen het ook nog altijd tegen degradatie knokkende Sparta Rotterdam niet verder dan 0-0.
Categorie:
Tag(s):