maandag, 26. januari 2009 - 13:13

Politie beëindigt onrechtmatige kraakactie Breda

Breda

De politie in Breda heeft in de nacht van zondag op maandag 26 januari omstreeks 02.30 uur, na overleg met de officier van justitie een einde gemaakt aan een onrechtmatige kraakactie in een bedrijfspand aan de van de Reijtstraat in Breda. Dit heeft de politie maandag laten weten.

Er werden zeven mannen en één vrouw aangehouden die het pand waren binnen gedrongen. Het achttal had een deur van een loods open gebroken en vervolgens het alarm onklaar gemaakt.

Het pand, dat in goede staat verkeert, is sinds april 2008 eigendom van een exploitatiebedrijf voor onroerend goed. Het dient als uitvalsbasis voor werknemers en wordt verbouwd.

De politie kreeg omstreeks 01.30 uur een melding dat een pand aan de van de Reijtstraat gekraakt was. De melder, een van de krakers, wilde dat de politie langs kwam om leegstand te controleren. Hierop zijn agenten ter plaatse gegaan.

Volgens de krakers stond het pand al meer dan een jaar leeg. Deze bewering konden ze echter niet staven. Verder zagen de politiemensen dat een kantoor was ingericht met meubilair. De algehele staat van het pand werd beschreven als smetteloos.

Vervolgens werd contact opgenomen met de eigenaar van het pand, die verklaarde dat hij aangifte wilde doen. Het pand was in april 2008 aan zijn bedrijf overgedragen en werd momenteel verbouwd. Ook is het in gebruik als uitvalsbasis voor zijn medewerkers. Na de verbouwing gaat het in de verhuur.

Na overleg met de officier van justitie werd besloten de zeven mannen en één vrouw die zich in het pand bevonden aan te houden ter zake vernieling c.q. openlijke geweldpleging. De arrestaties verliepen zonder problemen.

De arrestanten zijn vier mannen uit Breda (19,20,20 en 36 jaar) een 28-jarige vrouw uit Breda, een 28-jarige Tsjech en twee mannen die hun identiteit niet wensen op te geven. De personalia van de arrestanten werden nagetrokken in het opsporingsregister.

Hieruit bleek dat voor de 36-jarige Bredanaar nog een gevangenisstraf van 90 dagen open staat. De 28-jarige Tsjech staat internationaal gesignaleerd voor zijn vaderland in verband met verduistering.

De politie heeft dit weekend al eerder met dezelfde groep krakers te maken gehad. Op zaterdagmorgen werd door een van hen gemeld dat een bedrijfspand aan de Ettensenbaan gekraakt was. Ook hier was geen sprake van een rechtmatige kraak.

Dat pand werd door de krakers zondag aan het eind van de middag, na gesprekken met een leidinggevende van de politie, verlaten.
Provincie:
Tag(s):