woensdag, 12. augustus 2009 - 14:07

Politie controleert 38000 autobussen in Europa

Driebergen

De politie heeft, bij een Europese controle van autobussen in de periode van 20 tot 26 juli 2009, in totaal ruim 38000 autobussen in 17 landen gecontroleerd en daarbij zijn ruim 7500 overtredingen geconstateerd. Dit heeft Tispol woensdag bekendgemaakt.

Meer dan 1300 bussen reden te hard en in 1045 gevallen is geconstateerd dat de veiligheidsvoorschriften zoals het dragen van gordels niet zijn toegepast. Vijfenvijftig chauffeurs hadden te veel alcohol gedronken.

Gecontroleerde bussen in Nederland
Op 22 en 26 juli zijn in Nederland 60 bussen gecontroleerd, 47 bussen afkomstig uit Nederland, 10 uit België, 1 uit Duitsland, 1 uit Kroatië en 1 uit Oostenrijk. Inspectie Verkeer en Waterstaat voerde deze controles in samenwerking met de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten uit.

Overtredingen
Er zijn 15 overtredingen vastgesteld. Hiervoor zijn zes boetes opgelegd. Een Belgische chauffeur rekende de boete van 220 euro direct af. Daarnaast is proces-verbaal opgemaakt voor het ontbreken van een geneeskundige verklaring, niet invullen van het middenveld van een tachograafschijf, geen dagelijkse rust genoten en zeven lichte overtredingen met betrekking tot de rij- en rusttijden.

Er zijn waarschuwingen gegeven voor verlopen APK en kleine technische gebreken aan twee bussen die zijn meegenomen naar een keuringsstation van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Niet te hard en geen alcohol
In Nederland zijn geen snelheidsoverschrijdingen vastgesteld en had geen van de chauffeurs teveel alcohol gedronken. Alle chauffeurs ondergingen een blaastest.
Provincie:
Tag(s):