vrijdag, 10. juli 2009 - 15:04

Politie controleert jeugd op alcoholgebruik op straat

De politie is in samenwerking met de Brijderstichting en het bureau HALT een project gestart in Haarlemmermeer-Noord om het drankgebruik door jongeren op de openbare weg terug te dringen.

Veel overlast, vernielingen en mishandelingen vinden hun basis in (vaak) buitensporig veel alcoholgebruik. Het begrip 'voordrinken' lijkt steeds vaker voor te komen.

De komende maanden controleert de politie daarom in de avond- en nachtelijke uren verscherpt op alcoholgebruik, zowel op straat als in het verkeer.

Sinds de start van het project in mei zijn er 19 jongeren doorverwezen naar het bureau HALT. Vier minderjarigen werden doorverwezen naar het Openbaar Ministerie omdat ze onder invloed een bromfiets bestuurden.

Daarnaast zijn zeker 15 bekeuringen uitgeschreven aan jongeren die alcoholhoudende drank nuttigden in combinatie met overlastgevend gedrag.

De politieagenten komen 'van alles tegen': het 'gewone' drankgebruik van minderjarigen op overlastgevende hangplekken, whiskey-drinkende 13 en 14-jarigen en een 15-jarige jongen die bijkans in coma raakte, stomdronken was en werkelijk niet op zijn benen kon staan omdat hij een 'alcoholspelletje' had gespeeld.

Weer een ander minderjarig meisje (15) moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis wegens een alcoholvergiftiging.
In alle gevallen (dus ook 's nachts) worden ouders gebeld. Overwegend zijn de ouders blij dat ze er van in kennis worden gesteld en delen ze de zorgen.

De doelgroep betreft het horecapubliek in zijn algemeenheid, alsmede jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. Wanneer zij worden aangetroffen met alcohol op straat, dan ontvangen zij hiervoor een bekeuring.

De jongere wordt overgedragen aan bureau HALT die hierop een inhoudelijke (leer)straf in samenwerking met de Brijderstichting verzorgt.
Van deze mogelijkheid kan de jongere éénmalig gebruik maken.
Provincie:
Tag(s):