maandag, 9. maart 2009 - 16:05

Politie drukt roofovervallen de kop in

Venlo

De aanpak van de toenemende roofovervallen door de politie Limburg-Noord in de regio Noord- en Midden-Limburg, blijkt succesvol te zijn. Tot op heden zijn er 32 personen aangehouden. Dit heeft korpschef van de Politie Limburg-Noord Bryan Rookhuijzen maandag bekend gemaakt.

Tegelijkertijd gaf Rookhuijzen aan dat het korps niet achterover gaat leunen maar volop verder gaat met de recherche-onderzoeken. Er zullen ongetwijfeld nog nieuwe aanhoudingen worden verricht. "Maar de cijfers geven aan dat we weer terug zijn bij het "normale" beeld aan overvallen en straatroven", aldus Bryan Rookhuijzen.

Uit cijfers blijkt dat in februari een flinke daling is geweest bij de overvallen en straatroven. In januari waren er 18 overvallen en in februari 6 overvallen. In januari 26 straatroven en februari telde er 12. Momenteel zitten er 32 verdachten in voorlopige hechtenis voor onderzoek naar roof. Vanaf 1 januari zijn er 30 personen gearresteerd waaronder onlangs twee 16-jarige jongens voor de overval op de Vivo in Venlo waarbij een persoon gewond raakte.

Op korte termijn wordt bekeken welke activiteiten rondom roofbestrijding kunnen worden ingepast in de normale bedrijfsvoering van de politie. Het onderzoeken van overvallen en straatroven blijft prioriteit houden voor het korps. De speciale rooflijn is vanaf vandaag stopgezet en het publiek kan via de normale nummers 0900-8844 of 112 de politie bellen voor informatie.

In de SGBO is tevens afgesproken dat er slachtofferbijeenkomsten worden georganiseerd en dan op lokaal niveau in de plaatsen Roermond - Weert - Venlo en Venray. Het gaat dan om burgerslachtoffers van opgeloste maar ook van niet opgeloste zaken. Deze slachtoffers vormen een belangrijke doelgroep en ze verdienen absoluut de aandacht. Daarnaast zal er ook feedback komen voor politie en het openbaar ministerie op het functioneren en de afhandeling.

Een van de winstpunten van de gekozen aanpak is dat er een belangrijke stap is gemaakt in de burgerparticipatie door de invoer van sms-alert. In het politiedistrict Venray waren al zo'n 6000 aanmeldingen en daar zijn er sinds de start van sms-alert in de regio Limburg-Noord (30 januari) nog eens 10.000 aanmeldingen bijgekomen.
Provincie:
Tag(s):