donderdag, 1. januari 2009 - 11:53

Politie en brandweer Twente druk met incidenten

Enschede

De politie, brandweer en ambulance in Twente hebben een drukke jaarwisseling gehad. Net als de afgelopen jaren hadden zij de handen vol aan incidenten. Dit heeft de politie donderdag 1 januari gemeld.

Politie
In verschillende Twentse gemeenten heeft de politie extra personeel ingezet. Desondanks hadden agenten de handen vol aan een groot aantal incidenten zoals overlastmeldingen, vernielingen, rijden onder invloed, autobranden, huiselijk geweld, vechtpartijtjes, mishandelingen en openlijke geweldpleging.

Hoewel de meldkamer het erg druk had met telefonische meldingen, zijn er in Twente geen excessen geweest. Opvallend was dat de politie, op twee opstootjes en een incident in Hengelo na, geen meldingen heeft gekregen vanuit horeca. De politie vermoedt dat zichtbaar en extra inzet van politiepersoneel goed heeft gewerkt.

Enkele bijzonderheden
In Glanerbrug is conflict ontaard in een vechtpartij tussen twee groepen. Bij deze vechtpartij is ook een bijl en een vuurwerkpistool gebruikt. Hierbij zijn meerdere mensen gewond geraakt. Om te voorkomen dat de zaak zou escaleren is de politie met meerdere eenheden ter plaatse geweest. De politie heeft in deze zaak één aanhouding verricht. Een onderzoek is gestart en vermoedelijk zullen meerdere aanhoudingen volgen.

In Enschede is in een uitgaanscentrum aan het Colosseum ook een grote vechtpartij geweest. Hier heeft de politie één persoon aangehouden. Deze was onder invloed van harddrugs en had verdovende middelen bij zich.

Ook in Hengelo is een vechtpartij geweest. Dit vond plaats in een uitgaanscentrum aan de Beekstraat. Hierbij heeft de politie één aanhouding verricht. Eén persoon moest naar het ziekenhuis in verband met een wond opzijn jukbeen. Dit kwam door een klap met een bierfles.

In Almelo werd aan de Dr Wiardi Beckmanstraat een feestje gegeven in een partytent. NA afloop zijn twee mensen met elkaar op de vuist gegaan. Een man uit Albergen heeft daarbij een vuistslag op zijn gezicht gekregen. Een verdachte uit Almelo is hiervoor aangehouden. Alle betrokkenen en getuigen waren behoorlijk onder invloed.

Mobiel cameratoezicht
In Twente is tijdens de jaarwisseling intensief gewerkt met mobiel cameratoezicht in twee surveillanceauto’s en op de helmen van de bikers. Uit de eerste reacties blijkt dat vooral de camera's op de helmen veel interesse van de mensen hebben gewekt. Mensen waren positief nieuwsgierig.

Geweld tegen politiemensen
In Haaksbergen is één geweldsincident tegen een politieagente geweest. Een man die compleet doorgedraaid was moest met geweld onder controle worden gebracht en heeft hierbij een agente tegen de knie geschopt. Hij is aangehouden.


Brandweer
Het aantal meldingen van circa 190 is voor de brandweer nagenoeg gelijk als in 2007. De concentratie van de uitrukken lag met name bij de grotere gemeenten zoals Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Hierbij ging het vooral om containerbrandjes en afval/ruigte brandjes en andere kleine vreugdevuren. Andere gemeenten hadden een geringer aantal meldingen.

Uitslaande brand bijgebouw zwembad in Vroomshoop
In Vroomshoop heeft op Oudejaarsdag om 14.40 uur een uitslaande brand gewoed in een van de bijgebouwen van het zwembad De Zandstuve aan de Hammerweg 75. Het bijgebouw fungeerde als opslag van zwembadmaterialen en voor een deel als kleedruimte. Om 15.30 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Er zijn geen slachtoffers en er is geen sprake geweest van gevaar voor de omgeving. Wat de oorzaak van de brand is, zal uit nader onderzoek moeten blijken.

Woningbrand Esdoornlaan 48 Vroomshoop
Nieuwjaarsnacht rond 01.13 uur kwam bij de Alarmcentrale de melding binnen van een middelbrand in de woning aan de Esdoornlaan 48. Het betrof een brand in de kap over twee woningen. Om 02.39 werd het sein ‘brand meester’ gegeven.

Woningbrand Moeraskerslaan 17 Enschede
Oudejaarsdag om 18.12 uur rukte de brandweer uit naar een brand in een garage. Vanwege scheuren in de garagemuur wordt een medewerker van de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente ter plaatse gevraagd.

Vuurwerkgerelateerd slachtoffer
Het is bekend dat een slachtoffer met verwondingen aan de hand naar het ziekenhuis is gegaan.

Agressie tegen hulpverleners
De Brandweer heeft tijdens de jaarwisseling geen meldingen van geweld tegen het brandweerpersoneel gekregen.
Provincie:
Tag(s):