dinsdag, 21. april 2009 - 14:14

Politie houdt 6 verdachten aan voor tientallen overvallen en straatroven

Rotterdam

De politie van Rotterdam-Rijnmond heeft zes verdachten aangehouden die verdacht wordt van tientallen overvallen en straatroven. De groep overvallers had zich met name gericht op Aziatische slachtoffers/ondernemers.

Het onderzoek is uitgevoerd door het politieteam Pagang dat gespecialiseerd is in Antilliaanse daders.

Sinds eind januari zijn er na een grootschalig onderzoek te Rotterdam zes verdachten aangehouden door de politie Rotterdam-Rijnmond. Bij dit onderzoek is samengewerkt door diverse afdelingen van de politie waaronder het team Pagang, de wijkpolitie van de districten, de Regionale Ondersteunings Groep, het observatieteam en het arrestatieteam.

Diverse overvallen en straatroven bij Slinge

In totaal zijn zes verdachten aangehouden. De jongeren, Rotterdammers in de leeftijd van 20, 21, 21, 22, 23 en 23 jaar oud, pleegden in wisselende samenstelling overvallen en straatroven in de omgeving van metrostation Slinge, Zuidplein, Maashaven en Rijnhaven. Ook pleegden zij overvallen en straatroven in de wijken Oud-Charlois, Carnisse, Pendrecht en in de omgeving van de Kop van Zuid.

Overvallen op Aziatische ondernemers

De overvallen en straatroven waren voornamelijk gericht op Aziatische mensen / ondernemers. De verdachten waren bij de overvallen gericht op het wegnemen van de dagopbrengst van vooral Chinese ondernemers. Bij de straatroven/overvallen zijn diverse telefoons, waardevolle goederen en vele duizenden euro’s buitgemaakt. In diverse gevallen wachtten de verdachten de medewerkers op nadat ze hun onderneming hadden afgesloten en het geld contant bij zich hadden.

Bedreiging met vuurwapen

De mannen worden verdacht van meerdere overvallen en straatroven waarbij ze in diverse gevallen gedreigd hebben met vuurwapens en waarbij ook veel geweld is gebruikt. Bij overvallen in woningen werden slachtoffers vaak vastgebonden.

Preventieve informatie

Ondermeer de wijkpolitie van district Feijenoord en Zuid en de gemeente Rotterdam hebben afgelopen jaar extra contact gehad met de Aziatische ondernemers in verband met de straatroven. Daarbij is preventieve informatie gegeven aan de ondernemers om niet met veel geld over straat te gaan, zoveel mogelijk geld ‘af te romen’ in de winkel en wanneer ze toch worden bestolen, altijd aangifte te doen bij de politie. Tijdens het onderzoek werd middels flyers en advertenties in Chinese media getracht om aangevers te benaderen. Daarnaast is er extra gesurveilleerd en geobserveerd bij de ondernemers en op de locaties waar veel straatroven/overvallen plaatsvonden.

Verdachten

In 2008 hebben ongeveer 100 straatroven plaatsgevonden in Feijenoord en Rotterdam-Zuid overeenkomstig de werkwijze van de daders. Sinds het moment van de aanhouding van de zes verdachten, is het aantal straatroven op dezelfde wijze gepleegd niet meer voorgekomen. De verdachten zijn intussen in bewaring gesteld. Ze kenden het gebied goed omdat het merendeel van de verdachten in de omgeving van metrostation Slinge woonde. Het politieonderzoek wordt voortgezet.
Provincie:
Tag(s):