zondag, 13. september 2009 - 16:06

Politie lost schoten na achtervolging en inrijden op agent

Zoetermeer

Politieagenten hielden zondagochtend 13 september een 18-jarige jongen aan die, na een fikse achtervolging, op een politieagent ingereden is. De agent kon hierbij nog net op tijd wegspringen. Dit heeft de politie zondagmiddag bekendgemaakt.

Teneinde de jongen aan te kunnen houden heeft de politie enkele schoten gelost. De verdachte raakte hierbij niet gewond. Politieagenten zagen in de nacht van zaterdag 12 september op zonder 13 september middernacht een auto vanaf de A12 de Afrikaweg oprijden, die in slechte technische staat verkeerde.

Zo was een achterlicht en een richtingaanwijzer kapot en reed de auto met een zogenaamd ‘thuiskomertje’ (tijdelijke band). De agenten wilden de bestuurder van de auto hierop aanspreken en gaven hem op de Meerzichtlaan een stopteken. De bestuurder negeerde het stopteken en sloeg op de vlucht. Ter hoogte van het Laveibos reed de auto het fietspad op en trapte de bestuurder het gaspedaal flink in.

Tegen de verkeersrichting in richting op de Voorweg, reed de bestuurder via de Ierlandlaan, de Voorweg en over de randstadrail, het fietspad aan het Overwest op. Daar hadden gealarmeerde politieagenten, waaronder een politiebiker, zich inmiddels opgesteld om een einde te maken aan de gevaarlijke achtervolging. Bij het zien van de politieagent op zijn fiets, minderde de bestuurder van de auto echter geen vaart en reed vol op hem in. De agent kon nog net op tijd wegspringen, maar de auto raakte wel zijn fiets.

Hierdoor vloog de auto uit de bocht en kwam tot stilstand tegen een hek. De drie inzittenden, twee meisjes van 16 en 20 jaar en een 16-jarige jongen, allen uit Zoetermeer, werden direct aangehouden. De bestuurder nam echter de benen en vluchtte het busplatform op. Na twee waarschuwingsschoten, heeft de politie gericht op de verdachte geschoten. Desondanks wist de verdachte in eerste instantie te ontkomen.

Direct werd de omgeving afgezet. Met een politiehelikopter en met politiehonden werd een groot onderzoek ingesteld. De verdachte werd niet meer in de omgeving aangetroffen. Onderzoek leidde ertoe dat de 18-jarige verdachte om 05.10 uur alsnog in zijn woning in Zoetermeer werd aangehouden.

Zoals te doen gebruikelijk wordt verder onderzoek verricht naar de precieze toedracht van de incidenten.
Provincie:
Tag(s):