vrijdag, 30. januari 2009 - 9:53

Politie lost tientallen zaken op in Stadskanaal

Stadskanaal

Door onderzoek van de politie zijn enkele tientallen zaken van vernieling, diefstal en vandalisme in de oostelijke woonwijken van Stadskanaal opgelost. In het onderzoek zijn inmiddels vijf personen aangehouden. Een van hen, een 21-jarige Kanaalster, blijft na te zijn voorgeleid voor de Raadkamer van de Groninger rechtbank voorlopig 90 dagen vastzitten.

De wijken Pagedal en Maarsveld in Stadskanaal kampten vanaf de zomer van vorig jaar met forse overlast en criminele activiteiten . Onder meer werden auto’s en fietsen vernield, werden waardevolle attributen gestolen en op diverse plekken hakenkruizen en rechts-extremistische leuzen geklad.

Enkele weken terug werden de eerste aanhoudingen verricht. De 21-jarige Kanaalster was bij veel van de zaken betrokken. Hij bekende zo’n 25 gevallen waar hij direct of indirect mee te maken had. De politie was al een poosje naar de man op zoek na een massale vechtpartij eind vorig jaar op koopavond in het centrum van Stadskanaal. Hij was er toen, deels geboeid, na een aanhouding vandoor gegaan. De man had een aandeel in die vechtpartij maar had daar ook de Hitlergroet gebracht.

De man was eveneens mede verantwoordelijk voor het bekladden van openbare voorzieningen met hakenkruizen, SS-tekens en rechts-extremistische kreten. Ook in de slaapkamer van de verdachte in zijn ouderlijke woning werden afbeeldingen voorzien van rechts-extremistische uitingen aangetroffen. De man gaf in de verhoren geen duidelijke verklaring voor zijn rechts-extremistisch voorkeur. Hij kon evenmin aangeven waarom hij de andere zaken had uitgehaald.

Het onderzoek van de politie is nog niet afgerond. Nieuwe arrestaties zijn niet uitgesloten. De politie heeft de indruk dat met het onderzoek de rust in de woonwijken grotendeels is teruggekeerd.
Provincie:
Tag(s):