woensdag, 3. juni 2009 - 8:39

Politie neemt bij controle 16 auto's in beslag

Rosmalen

De politie Rosmalen heeft dinsdag tussen 14.30 en 21.30 uur een grote toegangswegcontrole gehouden op de Bruistensingel/Empelseweg nabij de afrit Rosmalen van de A2. De controle werd gehouden in samenwerking met het KLPD, de belastingdienst en Team Verkeershandhaving.

Verkeer afkomstig van de snelwegen A2 en A59 werd gescand met behulp van ANPR-apparatuur (Automatic Number Plate Recognition) van de belastingdienst en het KLPD. Bij een zogenaamde 'hit' pikten motorrijders van de politie het betreffende voertuig op en begeleiden het naar de controleplaats.

Resultaten
Vier bestuurders hadden nog een geldboete open staan met een totale waarde van: 3393 euro. Een 52-jarige man uit Rosmalen werd aangehouden omdat hij zijn boete niet kon betalen.

Verder werd een 36-jarige man uit Vught door de politie aangehouden voor belediging. De man had een belastingschuld, maar kon die niet betalen. Daarom werd zijn auto in beslag genomen. De man werd kwaad en schold medewerkers van de belastingdienst uit. Daarom werd hij aangehouden.

In totaal werden er nog 28 bekeuringen uitgeschreven aan bestuurders voor diverse overtredingen.

De belastingdienst had 53 'hits' door middel van de ANPR-apparatuur. In totaal werd een openstaande belastingschuld geconstateerd van: 430.000 euro. Daarvan is ter plaatse 28.437 euro betaald. In verband met openstaande schulden werden 16 auto's in beslag genomen.

Aanleiding
Rosmalen heeft te maken met zogenaamd 'mobiel banditisme'. Dat wil zeggen dat criminelen die elders woonachtig zijn via de snelwegen (grote) afstanden afleggen en op een bepaald moment een afrit nemen. Daar slaan zij vervolgens in het gebied op een paar adressen hun slag, en maken zich daarna weer snel uit de voeten.

Door de gunstige ligging ten opzichte van de op- en afritten van de snelwegen A2 en A59 is Rosmalen een doelwit voor dit soort criminelen. De politie gaat de strijd aan met deze vorm van criminaliteit, onder meer door middel van wegcontroles. Vorig jaar werden bij een soortgelijke controle onder meer twaalf auto's in beslag genomen en een persoon aangehouden die nog 90 dagen celstraf open had staan.

Doel
Met behulp van de ANPR-apparatuur worden de kentekens van alle passerende voertuigen gescand. Deze kentekens worden vervolgens direct automatisch vergeleken met gegevens uit onder meer de computersystemen van: het Centraal Justitieel Incasso Bureau, Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Belastingdienst.

Zo kan er in een oogopslag gezien worden of een bestuurder bijvoorbeeld een openstaande celstraf of belastingschuld heeft. Doel van de controle is onder meer het gebied onaantrekkelijk maken voor criminelen en op die manier het aantal inbraken te verminderen.

Daarnaast wordt er uiteraard tijdens de controle ook gelet op verkeersgedrag en zullen bestuurders die een overtreding maken bekeurd worden.
Provincie:
Tag(s):