zondag, 4. oktober 2009 - 11:25

Politie pakt overlast in Aldlân aan

Leeuwarden

De politie heeft een begin gemaakt met de aanpak van een serie vernielingen en overlast door jeugd die vanaf oktober 2008 plaatsvonden op diverse locaties in de wijk Aldlân. De overlast bestond uit het vernielen van muren en ramen van een bejaardentehuis en van woningen. In de meeste gevallen waren vaak dezelfde woningen de dupe van pesterijen. De daders gooiden voorwerpen zoals eieren, bierflesjes, stenen, aardappelen en pizza tegen de ramen en muren die daardoor werden beschadigd. Als gevolg van deze vernielingen ontstond er veel onrust bij de wijkbewoners van Aldlân.

Extra politiesurveillance toonde niet het beoogde resultaat. Daarom werd besloten in samenwerking met de woningstichting om een camera te plaatsen in het bejaardentehuis. Uit de opgenomen beelden, herkende de politie een 15-jarige inwoner van Leeuwarden die met voorwerpen naar het bejaardentehuis gooide.

Verder werden er vernielingen gepleegd aan een appartementencomplex “Krommezijl” in de wijk Zuiderburen. De jeugd gooide met kiezelstenen over het Van Harinxmakanaal tegen het gebouw aan waarbij ruiten werden vernield. Tijdens de vernielingen werden door omstanders foto’s van de groep gemaakt. Deze foto’s werden aan de politie gegeven. Op de foto’s werden diverse personen door de buurtagent herkend. Naar aanleiding van bovenstaande informatie zijn inmiddels zeven verdachten, waaronder de 15-jarige hoofdverdachte door de politie aangehouden en/of gehoord .

De 15-jarige hoofdverdachte werd op heterdaad aangehouden toen hij een lantaarnpaal omver trok. Op dit moment is het onderzoek nagenoeg afgerond. De politie blijft controleren in de wijk Aldlân en zal bij een toename van de overlast vaker bekeuringen uitschrijven.
Provincie:
Tag(s):