donderdag, 16. juli 2009 - 17:12

Politie waarschuwt voor nieuwe skimmethode

Alkmaar

De politie waarschuwt voor een nieuwe manier van skimmen waarbij criminelen betaalautomaten die in winkels en bedrijven worden gebruikt weten te manipuleren. Dit heeft de politie Noord-Holland Noord donderdag 16 juli bekendgemaakt.

De nieuwe werkwijze is de laatste twee weken op verschillende plaatsen in Nederland voorgekomen. In twee gevallen waren bedrijven in de regio Noord-Holland Noord het slachtoffer. In een van deze gevallen kon een verdachte worden aangehouden.

Tot dusverre maakten criminelen meestal gebruik van betaalautomaten waar een opzetstuk op bevestigd werd. Hiermee konden gegevens van bankpassen worden gekopieerd. Voor winkels werd een betaalautomaat ontwikkeld waarmee deze manier van skimmen onmogelijk was. Inmiddels is gebleken dat criminelen ook hiervoor een methode voor hebben ontwikkeld om klantgegevens te ‘stelen’, waarna de rekeningen van slachtoffer leeggeroofd kunnen worden.

Insluiten
De werkwijze van de criminelen is hondsbrutaal en heel eenvoudig. Tegen sluitingstijd van een winkel verstopt de crimineel zich. Als iedereen naar huis is komt hij tevoorschijn en maakt hij een gat in het plastic van de betaalautomaat. Hierin installeert hij apparatuur die de gegevens van de bankpas opslaat en via een cameraatje meteen ook meekijkt naar de pincode die wordt ingetoetst. Soms wordt dit cameraatje ingebouwd in de betaalautomaat, maar soms wordt deze ergens anders, bijvoorbeeld in het plafond, gemonteerd.

Plastic plaat
Na het inbouwen wordt een nieuwe plastic plaat over het gat geplakt en worden de randjes netjes bijgewerkt. Na zijn ‘werkzaamheden’ verstopt de crimineel zich weer tot de winkel open gaat. Een aantal dagen later komt de dief weer terug om ’s nachts zijn apparatuur weer op te halen.

Controle
Toch staat de winkelier niet helemaal machteloos. Bij een grondige controle van de betaalautomaten is te zien dat ermee geknoeid is. De opgeplakte plastic plaat laat altijd naden achter, terwijl het plastic anders glad is en vlakken in elkaar overlopen. En mocht de camera ingebouwd zijn, dan zit er een klein gaatje (soms maar van een millimeter) op een plaats waar geen gaatje thuis hoort.

Voorkomen
Maar er is nog meer aan te doen. In een winkel met goede alarmapparatuur kan een crimineel zich zo eenvoudig laten insluiten. Mocht u al een alarmsysteem hebben, controleer dit dan regelmatig. En mocht er toch worden ingebroken, controleer dan meteen of uw betaalautomaten soms het doel waren van de inbrekers.
Provincie:
Tag(s):