woensdag, 24. juni 2009 - 21:53

Politieteam spoort 100 jaar gevangenisstraf op

Amsterdam

Het team Regionale Opsporing Gesignaleerden (ROG) van de politie Amsterdam-Amstelland heeft in ruim een jaar tijd 111 veroordeelden opgepakt.

Samen zijn zij goed voor meer dan honderd jaar gevangenisstraf.

Veroordeelden dienen straf uit te zitten
Het team startte in april 2008 en overschreed onlangs, met de aanhouding van een veroordeelde die nog 1.459 dagen gevangenisstraf had openstaan, de mijlpaal van honderd jaar. De man kreeg deze straf voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop, waarbij hij onder invloed van alcohol verkeerde.

De hoogste nog openstaande straf bedroeg 1680 dagen en behoorde toe aan een persoon die op verzoek van het korps Amsterdam-Amstelland in het buitenland werd aangehouden. Hij kreeg de straf opgelegd voor een poging tot doodslag. “Mensen die zijn veroordeeld voor een misdrijf dienen hun straf ook uit te zitten�, verklaart korpschef Welten. “Bovendien kunnen ze als ze vast zitten geen nieuwe misdrijven plegen. Noem mij een betere manier van preventie.�

Depolitiezoekt.nl
Mede vanwege de preventieve werking is het opsporen van veroordeelden die hun straf moeten uitzitten een prioriteit voor de politie. Naast de actieve inzet van het team ROG zet de politie Amsterdam-Amstelland andere middelen in.

Zo vroeg hoofdcommissaris Welten begin 2009 ook de hulp van het publiek bij de opsporing. Hij lanceerde de website www.veroordeeldengezocht.nl die vaak werd bezocht en meteen drie aanhoudingen opleverde. Op de website - inmiddels samen met www.overvallersgezocht.nl omgedoopt in www.depolitiezoekt.nl - zijn deze week 10 nieuwe foto’s van veroordeelden geplaatst.

Ook andere overheden betrekken bij opsporing
Verder is onder de naam “Eén overheid� een project gestart met het doel zo snel mogelijk te realiseren dat ook andere overheidsinstanties worden betrokken bij de opsporing van gesignaleerde personen.

Zo zou bijvoorbeeld iemand eerst zijn gevangenisstraf moeten uitzitten voordat hij een nieuw paspoort of rijbewijs krijgt. “Je kunt je afvragen of je een woning kunt toewijzen aan iemand die nog maanden moet zitten�, vult Welten aan. “Het is hard nodig dat er snel voortgang komt in het optreden als één overheid, dat kan veel nare criminaliteit voorkomen.�
Provincie:
Tag(s):