woensdag, 11. februari 2009 - 22:53

Pover Oranje niet langs taai Tunesië

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond het vrienschappelijke duel in en tegen Tunesië met 1-1 gelijkgespeeld. In een zeer matig duel opende Klaas-Jan Huntelaar in de 61e minuut de score. Vijf minuten later bepaalde Jamel Saihia met een droog afstandschot de eindstand op 1-1.

Het eerste bedrijf in Tunis was het aanzien amper waard. Tegenstander Tunesië bleek weinig zin te hebben in een voetbalshow. De mannen van de Portugese trainer Humberto Coelho trokken bij balverlies met elf man ver terug op eigen helft, waardoor de ruimtes zeer beperkt bleven. Het baltempo wat Oranje hanteerde, was bovendien veel te laag om het de 'Adelaars van Carthago' lastig te maken.

Het enige wapenfeit kwam op naam van Robin van Persie. De aanvaller van Arsenal wist, na dik twintig minuten voetballen, twee tegenstanders het bos in te sturen. De linkspoot zag vervolgens zijn afstandschot ver naast het doel rollen. Dirk Kuijt kon de eerste helft niet imponeren in de felbegeerde spitspositie. De Katwijker werkte zich drie slagen in de rondte, maar werd nauwelijks fatsoenlijk aangespeeld.

Oranje had na een half uur spelen door dat het een tandje moest bijschakelen. De Tunesiërs hadden ook daar een antwoord op, dat overigens wel zeer ongepast was. De thuisploeg schoffelde tot aan de rust de ene na de andere Oranje-international naar de grond. Het mocht een klein wonder heten dat alle 22 spelers de gang naar de kleedkamers konden en mochten bewandelen.

Tunesiër Aïmen Demai beging in kort tijdsbestek een aantal grove overtredingen. Een tweede gele kaart voor de middenvelder was op zijn plaats geweest. Respectievelijk Wesley Sneijder, Nigel de Jong en Arjen Robben overleefden, met enig geluk, alle aanslagen van dader Demai. Het was echter ploeggenoot Amine Chermiti die de kroon wist te spannen.

De buitenspeler werd vlak voor rust ongelukkig in het gezicht geraakt door John Heitinga. Luttele seconden later nam Chermiti wraak en beging hij een schandalige overtreding op directe tegenstander Heitinga. Laatstgenoemde kwam opmerkelijk genoeg snel overeind, maar zag tot ieders verbazing dat scheidsrechter Essam Abdal Fattah het voorval resoluut wegwuifde. De Egyptische arbiter floot een dramatisch duel en vergat te vaak een speler van de thuisploeg op een kaart te trakteren.

Bert van Marwijk had in zijn zevende interland als bondscoach een plaats ingeruimd voor Edson Braafheid. Interessanter was de invulling van de spitspositie. Liverpool-speler Kuijt kreeg in Tunis de voorkeur boven Klaas-Jan Huntelaar.

Van Marwijk maakte in de rust gretig gebruik van de wisselmogelijkheden; Huntelaar verving Kuijt, Ryan Babel kwam voor Van Persie en Sneijder werd afgelost door Rafael van der Vaart. Laatstgenoemde werd al snel gevaarlijk. De linkspoot van Real Madrid wist de bal met een spectaculaire omhaal over het Tunesische doel te schieten. Helaas was dit niet het begin van een aanvalsgolf. Pas na een uur spelen kregen de bezoekers weer een kans. Het eerste schot op doel was wel gelijk raak. Joris Mathijsen kopte een lange bal knap door, waarna invaller Huntelaar de bal vanuit de lucht direct in het doel schoot: 0-1.

De spits komt bij zijn club Real Madrid zelden in actie, maar bewees het scoren niet verleerd te zijn. Vijf minuten later was het alweer gelijk. Eén van de weinige keren dat Tunesië op de helft van de bezoekers verscheen, leverde een wonderschoon doelpunt op. Jamel Saihi schoot van zo'n dertig meter raak in de rechter bovenhoek. Doelman Maarten Stekelenburg zag er niet al te fris uit bij de gelijkmaker. Al moet gezegd worden dat de bal alle kanten op zwabberde.

De muur van de Noord-Afrikanen vertoonde het laatste kwartier de nodige scheurtjes. Babel brak aan de linkerkant van het veld door en leverde een prima voorzet af. Collega-buitenspeler Robben schoot het buitenkansje echter ver over het doel. Vijf minuten later kreeg Van der Vaart plotseling de bal voor de voeten. De creatieveling dacht niet na en schoot direct op doel. Doelbewaker Hamdi Kasraoui wist te pareren en voorkwam zo een mooi cadeau voor de jarige Van der Vaart. Vlak voor tijd mocht ook Gregory van der Wiel zijn debuut maken. De vleugelverdediger van Ajax verving Heitinga.

Oefenmeester Van Marwijk ziet zo de zevende interland onder zijn leiding in een gelijkspel eindigen. De conclusie van het vriendschappelijke duel is dat Huntelaar het beter in de spits deed dan Kuijt en dat Babel zeer goed inviel. Debutant Braafheid werd weinig op de proef gesteld, maar maakte geen ijzersterkte indruk.

De eerstvolgende interland is op 28 april. Het Nederlands elftal speelt dan thuis een kwalificatiewedstrijd tegen Schotland.