zaterdag, 14. februari 2009 - 21:18

Powel schiet ADO-tiental langs pover De Graafschap

(Elfvoetbal) Het is De Graafschap niet gelukt te profiteren van een man-meer-situatie in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Elf Doetinchemmers speelden ruim 75 minuten lang tegen tien Hagenaars, maar verloren met 1-0.

Vlak voor rust maakte Berry Powel, nota bene een voormalig Superboer, zijn eerste doelpunt in dienst van ADO Den Haag. Het bleek de enige goal van de wedstrijd. De spits gaf dankzij een goede aanname zijn directe tegenstander het nakijken en plaatste de bal vervolgens koelbloedig in de hoek van het door Erik Heijblok verdedigde doel: 1-0.

Een paar weken geleden werd hij nog uitgefloten door de aanhang van zijn eigen ploeg, maar vanavond was Boy Waterman de grote man aan de kant van ADO Den Haag. De tegen degradatie knokkende groen-gelen bleven mede dankzij fantastische reddingen van de vervanger van de geschorste Robert Zwinkels overeind tegen een - dat moet gezegd - onwaarschijnlijk slecht spelend De Graafschap. Dankzij de zwaarbevochten driepunter nemen de Hagenaren afstand van de degradatieplekken en worden de zorgen in de Achterhoek alleen maar groter. Een plek in de play-offs lijkt dit seizoen het hoogst haalbare voor het team van trainer Henk van Stee.

Wat de nederlaag van De Graafschap extra beschamend maakt, is dat de Superboeren 75 minuten lang een voetballer meer op het veld hadden staan. Verdediger Christian Kum van ADO Den Haag kreeg immers na veertien minuten spelen al een rode kaart, omdat hij Stijn Wuytens neerhaalde. Die Belg -- door de Gelderlanders gehuurd van PSV -- liep weg uit de rug van de Haagse verdediger en had vrij op doelman Waterman af kunnen sprinten. Scheidsrechter Roelof Luinge had het sowieso druk in Den Haag: hij gaf niet alleen een rode kaart, maar deelde ook nog eens acht gele prenten uit.

Hoewel ADO-goalie Waterman om de paar minuten aan het werk werd gezet, was de voorhoede van De Graafschap in de wedstrijd tegen ADO Den Haag van ongekende zwakte. De Doetinchemse aanvallers Luuk de Jong en Ben Sahar kregen het niet voor elkaar fatsoenlijke schoten op doel te produceren. Ook routinier Geert den Ouden, die in de tweede helft jeugdinternational De Jong afloste, kon geen moment laten zien dat hij ooit een gewaardeerde goaltjesdief was. De statistieken zeggen alles: De Jong, Sahar en Den Ouden hebben alles bij elkaar voor vier doelpunten gezorgd dit seizoen. Dat is veel te weinig om weg te blijven uit de onderste regionen van de Eredivisie.

Des te pijnlijker was het voor de bezoekers uit Gelderland dat juist Powel tot scoren kwam in de 'clash der degradatiekandidaten'. Diezelfde Powel vond in de korte tijd dat hij voor De Graafschap speelde -- anderhalf seizoen slechts -- namelijk liefst 35 keer het doel namens de Superboeren.