vrijdag, 19. juni 2009 - 14:39

President Medvedev bezoekt Nederland

Amsterdam

De Russische president Medvedev is vrijdagmiddag in Nederland aangekomen voor een tweedaags werkbezoek aan Nederland. Met koningin Beatrix opent hij vrijdagavond 19 juni het museum de Hermitage Amsterdam.

Op 20 juni leiden minister-president Balkenende en president Medvedev besprekingen van de twee regeringsdelegaties.

Prins Willem-Alexander Prinses Máxima en delegaties van zowel het Russische als het Nederlandse kabinet zijn hierbij aanwezig. Voorafgaand aan de opening ontvangt de koningin president Medvedev in audiëntie op Paleis Huis ten Bosch.

Hermitage
De opening van de Hermitage aan de Amstel onderstreept de lange historische en culturele banden tussen Rusland en Nederland. Als dependance van de Russische Hermitage in St. Petersburg organiseert het museum in Amsterdam tijdelijke tentoonstellingen uit de collecties van de Hermitage en andere Russische musea.

De Hermitage Amsterdam is gehuisvest in het monumentale 17e eeuwse gebouw Amstelhof en heeft een oppervlak van circa 9000 m². De openingstentoonstelling met ruim 1.800 objecten gaat over het hofleven van de tsaren en bevat onder andere de Romanov-troon, juwelen van Fabergé, galajurken, omvangrijke serviezen en de vleugel van de laatste tsarina.

Balkenende
Op zaterdag 20 juni leiden minister-president Balkenende en president Medvedev besprekingen van de twee regeringsdelegaties. Tijdens de besprekingen zullen onderwerpen aan de orde komen als de bilaterale betrekkingen op politiek, economisch en maatschappelijk gebied, de inzet van beide landen in G20 verband en actuele internationale kwesties.

Van de zijde van de Nederlandse regering nemen ook minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, minister Van der Hoeven van Economische Zaken, minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Timmermans voor Europese Zaken deel. De Russische delegatie bestaat verder uit vice-premier Zoebkov, minister Lavrov en minister Avdejev. Na de besprekingen volgt een rondvaart door de Amsterdamse grachten.

President Medvedev, minister-president Balkenende en minister Van der Hoeven van Economische Zaken hebben na deze rondvaart een ontmoeting met CEO's van het Nederlandse bedrijfsleven.

Naast de gezamenlijke besprekingen tussen beide delegaties, vinden gedurende het werkbezoek ook diverse aparte ontmoetingen plaats tussen Nederlandse en Russische ambtsgenoten.

Op 19 juni zullen minister Van der Hoeven en de Russische eerste vice-premier Zoebkhov samen een seminar van de Project Delta Group voorzitten over de duurzame ontwikkeling van het Yamal-kara sea gebied.

Minister Plasterk en minister Avdejev ondertekenen op 19 juni een 'Memorandum of Understanding' om de samenwerking tussen Nederland en Rusland op het terrein van.Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoed te versterken.

Op zaterdag 20 juni voert minister Verhagen een separaat gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Staatssecretaris Timmermans spreekt deze dag met de Russische minister van Cultuur Avdejev.
Provincie:
Tag(s):