woensdag, 26. augustus 2009 - 13:13

Prijsvraag Arbeidsinspectie moet eind maken aan zwaar sjouwwerk

Den Haag

Hoe kan het werk lichter worden voor werknemers die wasmachines en bedden naar drie hoog moeten sjouwen om ze bij de klant te bezorgen? Duizenden inventieve studenten en net-afgestudeerden kregen deze vraag woensdag 26 augustus voorgelegd.

De prijsvraag, een ‘Battle of Concepts’, is een initiatief van BGZ Wegvervoer en de Arbeidsinspectie. De ideeënprijsvraag moet oplossingen opleveren voor lichamelijk belastend werk waar tot nu toe nauwelijks hulpmiddelen voor zijn. Het gaat om het bezorgen van zware lasten via nauwe trapportalen bij particulieren door verhuizers, meubelenleveranciers en witgoedbedrijven. Het prijzengeld bedraagt 5.000 euro.

De trap op
Uit controles van de Arbeidsinspectie bij verhuizers en in de woonbranche bleek nog veel mis met de werkomstandigheden. Het zware werk kan leiden tot lichamelijke problemen zoals rugklachten; de bedrijven deden te weinig aan het verlichten van het werk van hun mensen. Een onoplosbaar probleem blijkt tot nu toe het ‘verticaal transport’. “Bedenk een hulpmiddel voor het tillen van zware goederen over de trap”, is nu de vraag aan studenten.

Hef-‘truck’-probleem
Een eerdere Battle of Concepts waarbij de Arbeidsinspectie het voortouw nam, was een succes. Het grote aantal aanrijdingen met heftrucks was toen de aanleiding. De winnaar bedacht een systeem dat reageert op de lichaamswarmte van de mens: hoe dichter iemand in de buurt komt van de heftruck, hoe langzamer die rijdt.

De denktank van de online Battle of Concepts telt 5000 studenten en ‘young professionals’.
Provincie:
Tag(s):