woensdag, 21. januari 2009 - 10:16

Prijzen woningen in december iets hoger

Groningen

Verkochte bestaande woningen waren in december gemiddeld 1,6 procent duurder dan een jaar eerder. In november waren de prijzen 1,0 procent hoger. De prijsstijging die in de loop van 2008 sterk is teruggelopen, is in december dus weer iets opgelopen. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren in december duurder dan een jaar eerder. Met 2,3 procent was de prijsstijging van vrijstaande woningen het grootst. In Friesland stegen de huizenprijzen het meest, in Groningen en Flevoland het minst.

Vergeleken met november 2008 stegen de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,2 procent. Alleen de prijzen van twee-onder-een-kapwoningen en tussenwoningen daalden, die van de overige woningtypen stegen.

In december wisselden 16,8 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dit zijn er 5,2 duizend meer dan in november, een stijging van bijna 45 procent. Het is een jaarlijks terugkerend patroon dat er in december meer transacties bij het Kadaster worden geregistreerd dan in november. Vergeleken met december 2007 was het aantal transacties 2,9 duizend lager, een afname van bijna 15 procent. In heel 2008 zijn er bijna 10 procent minder bestaande woningen verkocht dan in 2007.
Categorie:
Tag(s):