zaterdag, 24. januari 2009 - 21:56

PSV blijft vijfde na remise tegen NAC

(Elfvoetbal) PSV heeft opnieuw puntverlies geleden. In het eigen Philips-stadion kwam de ploeg uit Eindhoven niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen NAC.

Danko Lazovic en Danny Koevermans verklaarden maandenlang maar één wens te hebben. De twee aanvallers van PSV wilden het liefst naast elkaar opgesteld worden. Tegen NAC gaf PSV-trainer Huub Stevens eindelijk gehoor aan hun verzoek. Gebroederlijk naast elkaar zittend begonnen Lazovic en Koevermans allebei op de bank. De plaats centraal in de spits was gereserveerd voor de nieuwe aankoop Ola Toivonen.

De Zweed kende echter geen geslaagd debuut. De blonde aanvaller kreeg weliswaar weinig bruikbare ballen, maar was eigenlijk geen moment gevaarlijk. Toen de debutant twintig minuten voor tijd gewissseld werd voor Koevermans, bestond zijn voltallige oogst uit een met een schwalbe verdiende gele kaart.

De score werd daarom maar geopend door een onwaarschijnlijke kandidaat. Carlos Salcido, de verdediger die eigenlijk weg wil bij PSV, kopte na veertien minuten een fijne voorzet van Balasz Dzsudzsak kundig binnen. Tien minuten later viel bij NAC aanvoerder Rob Penders met een hamstringblessure uit, en schakelde PSV over op het geduldig volspelen van de tijd. De beslissing om niet door te drukken brak de landskampioen echter nog voor rust op. In de 45ste minuut tastte PSV-doelman Andreas Isaksson pijnlijk mis, waarna Tyrone Loran, die voor Penders was ingevallen, de bezoekers naar 1-1 kopte.

Het antwoord van PSV kwam in de openingsfase van de tweede helft. Vijf minuten lang bestormde de thuisclub het doel van NAC, maar zowel Ibrahim Afellay en Otman Bakkal misten opgelegde kansen, waarna de offensieve spirit weer wegvloeide en het verdigend spelende NAC nauwelijks meer in de problemen kwam.

Een kwartier voor tijd kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong. De bal belandde met geluk bij Joonas Kolkka, die knap zijn man uitkapte en met links een hard schot produceerde, onhoudbaar voor Isaksson.

Terwijl de PSV-supporters massaal liederen aanhieven gericht tegen trainer Huub Stevens en directeur Jan Reker, etaleerde Afellay zijn individuele klasse. De spelmaker van PSV dolde met een subtiele beweging twee NAC-verdedigers uit en plaatste de bal van afstand in de verre hoek. Voor PSV was de gelijkmaker het signaal om eindelijk met passie op jacht te gaan naar de overwinning, maar toen het was al te laat.

Door het gelijke spel ziet PSV de achterstand op nummer vier Heerenveen met twee punten groeien. Een situatie die in Eindhoven onwennig zal aanvoelen. De laatste keer dat PSV buiten de top drie eindigde, was in het seizoen 1980/81. Sterkhouder achterin was destijds een zekere Huub Stevens.