zondag, 5. april 2009 - 1:40

PSV houdt vierde plaats in het vizier

(Elfvoetbal) PSV is, door een overwinning bij Sparta Rotterdam, op de ranglijst twee punten dichter bij sc Heerenveen gekropen. De Eindhovenaren doen weer volop mee in de strijd om de vierde plaats, die recht geeft op een UEFA Cup-ticket.

Op het Kasteel was een vruchtbare fase in de laatste vijf minuten van de eerste helft goed voor de 0-2 eindstand. De Hongaar Balasz Dzsudzsak en zijn Zweedse collega-aanvaller Ola Toivonen zorgden voor de doelpunten tegen een Sparta, dat steeds meer moet vrezen voor de nacompetitie.

In de jacht op de begeerde vierde positie gokte PSV zaterdagavond op de snelheid en de creativiteit van de buitenspelers Dzsudzsak en Nordin Amrabat, die hun tegenspelers Donovan Slijngard en Krisztian Vermes het vuur aan de schenen legden. In de eerste helft was de Hongaarse linksbuiten bij vrijwel alle gevaarlijke PSV-aanvallen betrokken, waar Amrabat - als vaker dit seizoen - worstelde met zijn voorzet. Toch was de Marokkaanse Nederlander als eerste dicht bij een doelpunt.

In de twintigste minuut troefde hij de treuzelende Slijngard op fysiek af, waarna hij een vrije doortocht richting de door PSV verhuurde doelman Cassio Ramos had. Die zag tot zijn opluchting dat verdediger Ruud Knol net op tijd was met het inzetten van zijn sliding, nadat Amrabat de bal te ver van zijn voet had laten springen. Toch hield de Sparta-achterhoede het niet lang droog. Het was Dzsudzsak die vijf minuten voor het rustsignaal de ban brak. Na een vloeiende aanval, via de prima spelende Ibrahim Afellay en Edison Méndez, kwam de bal op de rand van het strafschopgebied terecht bij de linkspoot, die na een eenvoudige kapbeweging met een prachtig geplaatst schot middels zijn chocoladebeen scoorde.

Amper twee minuten later had Sparta-spits Rydell Poepon de gelijkmaker op zijn schoen. Hij kon een scherpe voorzet van Joshua John binnenlopen, maar stuitte op doelman Andreas Isaksson. Die zag tot zijn verbazing dat Timmy Simons de gestopte bal snel doorspeelde naar Ola Toivonen, die alleen op Ramos af kon stormen en beheerst afronde: 0-2.

Daarmee was het verzet van Sparta gebroken. In het tweede bedrijf deed de gastheer overtuigingloze pogingen om PSV het leven zuur te maken, maar verder dan één grote kans kwam het niet. Isaksson toonde zich daarbij opnieuw bekwaam. Hij kreeg een hand achter een kopbal van Edouard Duplan, waarna hij razendsnel opkrabbelde, om te voorkomen dat Poepon in de rebound kon scoren. Aan de andere kant moest Ramos alle registers opentrekken om een derde Eindhovense treffer te voorkomen. Hij redde op een aantal schoten en kreeg ook tweemaal de hulp van het aluminium; eenmaal tikte Afellay, uit een voorzet van Carlos Salcido, op de paal en in de slotfase kegelde Amrabat op de lat.

PSV staat nu op drie punten van de Friese prooi sc Heerenveen, dat eerder op de avond punten morste in Almelo (1-1).