donderdag, 5. februari 2009 - 22:23

PSV laat geen spaan heel van ADO

(Elfvoetbal) Aanvallend, frivool en dominant. Het voetbal onder Dwight Lodeweges is een wereld van verschil in vergelijking met hoe PSV speelde toen Huub Stevens nog trainer was. Onder leiding van een ontketende Balázs Dzsudzsák lieten de Eindhovenaren geen spaan heel van ADO Den Haag: 6-0.

Waar de thuisploeg dit seizoen vooral uit defensief oogpunt voetbalde en de nul houden belangrijker leek dan op voorsprong komen, speelt PSV nu voor de winst. De behoudende 4-5-1 is ingeruild voor een aanvallendere 4-3-3 en dat lijkt vooral de vleugelspelers Dzudzsák en Amrabat goed te doen.

De Hongaarse dribbelaar had het vanaf de eerste minuut op zijn heupen. Met een aantal uitstekende voorzetten zorgde hij voor veel onrust in het strafschopgebied van ADO Den Haag, maar tot doelpunten leidde dat vooralsnog niet.

Een gelukje zorgde voor de openingstreffer. Dzudzsák was, terwijl de Haagse linksachter Mitchell Pique geblesseerd op het veld lag, het meest oplettend na een scrimmage voor het doel van de tegenstander en prikte de bal tergend langzaam tegen de touwen.

Vlak voor rust gooide Ola Toivoinen het duel al in het slot. De Zweedse spits oogt log, maar liet afgelopen weekeinde tegen De Graafschap al zien dat hij een uitstekend oog heeft voor de ruimte. Toivonen kwam bij de eerste paal goed voor zijn directe tegenstander en tikte de bal uit de draai achter Robert Zwinkels.

Omdat Ahmed Ammi vanwege een blessure de tweede helft niet meer kon spelen, moest middenvelder Mike de Geer als rechtsachter Dzudszák afstoppen. De invaller werd al na 40 seconden dol gedraaid door de Hongaar, die zijn elftal op 3-0 zette. Enkele minuten later was het opnieuw Dszudsák, die het net wist te vinden. Een vrije trap van de vleugelaanvaller vloog rechtstreeks in het doel, een schot waar ADO-doelman Zwinkels zich ernstig op verkeek.

PSV liet het er na deze ruime voorsprong niet bij zitten en bleef aanzetten. Nordin Amrabat zorgde voor het dessert door 5-0 en 6-0 aan te tekenen. Vooral de vijfde treffer was van een ongekende schoonheid. Ibrahim Afellay bediende Jason Culina, die de bal uitstekend voortrok. Amrabat promoveerde de voorzet van de Australiër tot doelpunt, door de bal prachtig, achter zijn standbeen langs, met zijn rechterhak in de verre hoek te plaatsen.

Lodeweges was na afloop te spreken over het spel van zijn ploeg: "Van onze kant vond ik het een heel goede wedstrijd. Ik zag heel veel beweging en zes goals. Hierdoor ben ik heel erg tevreden."

PSV stijgt naar plek vier en blijft door de overwinning FC Twente en Ajax in de nek hijgen in de strijd om de tweede plaats. ADO Den Haag moet zich zorgen gaan maken, omdat het dicht bij de onderste plaatsen van de Eredivisie bivakkeert.