zondag, 8. februari 2009 - 16:35

PSV wint doelpuntenfestijn in Volendam

(Elfvoetbal) PSV heeft zondagmiddag in Volendam de derde opeenvolgende overwinning onder interim-trainer Dwight Lodeweges geboekt. Na klinkende zeges op De Graafschap en ADO Den Haag, had de uittredend landskampioen aan De Dijk de handen vol aan Volendam: 3-5.

In het duel zaten werkelijk alle elementen van een vermakelijke pot voetbal. Naast de acht doelpunten vielen er twee rode kaarten: een wel heel opmerkelijke voor invaller Jack Tuyp en één voor PSV-spits Ola Toivonen, die in alle opzichten de hoofdrol voor zich opeiste.

Bijna een half uur lang zag het er niet naar uit dat de thuisploeg ook maar enige kans zou maken tegen een PSV in vorm. Hoewel de Brabanders niet de moeite namen om het spel te maken, liep het wel eenvoudig uit naar een 0-2 voorsprong. In de achtste minuut promoveerde nieuwkomer Ola Toivonen een vrije trap tot de openingstreffer. Bijna twintig minuten later trof PSV wederom doel vanuit een dood spelmoment. Jérémie Bréchet kon ongehinderd binnenkoppen uit een hoekschop, waarbij Toivonen alle aandacht trok van de Volendamse verdediging.

Daarmee zijn de twee sportieve hoogtepunten van de Zweedse aanvaller genoemd. In het laatste kwartier voor rust viel hij echter vooral in negatieve zin op. Direct na de 0-2 liet Toivonen zijn man Tim Bakens lopen bij een vrije trap van de thuisploeg. Na een worsteling met de bal kon de centrumverdediger vlak voor het doel Gerson Sheotahul bedienen, die daarmee de spanning in het duel terugbracht. Kort na 1-2 kwam Volendam zelfs op gelijke hoogte, door opnieuw een verdedigende fout van Toivonen. Hij trok Bakens naar de grond in het strafschopgebied, met een rake strafschop van Paul de Lange tot gevolg.

Het slotakkoord van de eerste helft was echter weer voor PSV. Edison Méndez scoorde een doelpunt waar Toivonen ditmaal niets mee van doen had. De hernieuwde voorsprong kwam op het conto van de Ecuadoriaan, maar het krediet ging naar Ibrahim Afellay. De international soleerde vanaf eigen helft het vijandelijke strafschopgebied en gaf een precieze voorzet op Méndez, die simpelweg niet kon missen.

Dat kon de Zuid-Amerikaan even na rust ook niet. Toen was de aangever Toivonen. De Scandinaviër poortte verdediger Koning en zag de meegelopen Méndez niet over het hoofd. Daarna nam de donkere kant van de uitblinker het echter weer over. Nadat hij in de eerste helft al ontsnapte aan een kaart na een elleboogstoot aan het adres van Bakens, was arbiter Pieter Vink bij eenzelfde actie in de tweede helft onverbiddelijk. Toivonen mocht douchen met direct rood, terwijl hij ook al een gele kaart op zak had.

Ook Volendam beëindigde de wedstrijd met tien man. Jack Tuyp, ingebracht om de thuisploeg van aanvallende impulsen te voorzien, uitte zijn frustraties omdat hij op de bank begon. Dat ging ten koste van de benen van Ibrahim Afellay. Tuyp mocht daarom amper een minuut na zijn entree de douches opzoeken.

Deze actie was de definitieve nekslag voor het team van trainer Frans Adelaar. Het poogde nog wel de aansluitingstreffer te maken, maar het was juist PSV-invaller Otman Bakkal die scoorde. De middenvelder werd diepgestuurd, omspeelde Jeroen Verhoeven en schoof de bal eenvoudig binnen in een leeg doel. Dat Rowin van Zaanen kort voor het verstrijken van de officiële speeltijd de stand een draaglijker aanzien gaf, kon het kreunende en steunende PSV niet meer deren.