dinsdag, 2. juni 2009 - 17:08

PvdD wil verbod op onverdoofd ritueel slachten

Den Haag

De Partij voor de Dieren heeft dinsdag haar initiatiefwet, die een einde moet maken aan de grootschalige toepassing van de onverdoofde rituele slacht in Nederland, naar de Tweede kamer gestuurd.

Hoewel de Raad van State in een advies heeft aangegeven dat ze bezwaren ziet in het verbieden van onverdoofde rituele slacht, heeft de Partij voor de Dieren goede gronden om aan te nemen dat een verbod haalbaar moet zijn. De Partij heeft zich daarbij laten adviseren door de Belgische hoogleraar K. Raes en de Nederlandse rechtsfilosoof mr. dr. B.C. Labuschagne.

Jaarlijks wordt bij 2 miljoen dieren, met name kalveren, schapen en kippen, zonder verdoving de keel doorgesneden. Het ritueel slachten veroorzaakt onnodig veel stress, gebeurt vaak onoordeelkundig en zonder toezicht, aldus een verklaring van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) die eerder naar landbouwminister Verburg is gestuurd.

De Partij voor de Dieren komt met een eigen initiatiefwetsvoorstel omdat minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit keer op keer aangeeft niets te voelen voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten. De initiatiefwet is voor advies naar de Raad van State gestuurd, welk advies door externe deskundigen op verzoek van de Partij voor de Dieren van commentaar voorzien is.
Provincie:
Tag(s):