zondag, 26. april 2009 - 17:20

Rare jongens die Romeinen

Amsterdam

Volledig bewapende en bepantserde Romeinse soldaten vormden op zondag 26 april een bijzondere aanblik in en rondom het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het museum, voeren die middag ongeveer 30 leden van de living history groepen Gemina Project, Legio XI Claudia Pia Fidelis en Corbvlo verschillende demonstraties uit.

Naast exercities, verdediging- en aanvalsformaties buiten op straat, vertellen soldaten, officieren en Romeinse burgers in het museum over het dagelijks leven in het legerkamp. Spectaculair zijn ook de verschillende offerceremonies die uitgevoerd werden. Deze zullen ervoor zorgen dat de goden het Allard Pierson Museum en zijn bezoekers gunstig gezind blijven.

Voorafgaand aan de demonstraties, marcheerden de Romeinse soldaten met veel vertoon over de Oude Turfmarkt naar het, speciaal voor deze dag door aannemer Max Bögl, beschikbaar gestelde bouwterrein van de NoordZuidlijn aan het Rokin. Daar vonden de demonstraties plaats.

In het museum staan diverse displays en waren er Romeinen aanwezig om uitleg te geven. Ook kon er een bezoek worden gebracht aan onder andere een Romeinse huiskamertent en een timmermanswerkplaats.

Dit Romeinse spektakel werd in het kader van het 75-jarig jubileum van het Allard Pierson Museum georganiseerd door de Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum (VVAPM) die in dit jubileumjaar hun 40-jarig bestaan vieren.
Provincie:
Tag(s):