dinsdag, 3. februari 2009 - 21:37

RDM Campus van start

Rotterdam

Op maandag 9 februari luidt de schoolbel voor RDM Campus te Heijplaat, Rotterdam. Dan gaan daar de eerste lessen voor 200 'techniek studenten' van Hogeschool Rotterdam van start. Over een jaar biedt RDM Campus ruimte aan 1000 studenten en tal van innovatieve bedrijfjes. Om het voormalige RDM-terrein te bereiken, maken de studenten als eerste gebruik van de vernieuwde, kleurrijke waterbus Aqualiner. Het nieuwe uiterlijk is ontworpen door oud-student van de hogeschool, Kwannnie Tang.

RDM Campus is een verband tussen Havenbedrijf Rotterdam, Albeda College en Hogeschool Rotterdam. Doel van deze unieke samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs is het vasthouden en stimuleren van innovatieve technische kennis in het havengebied. RDM Campus is gevestigd op het terrein van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, middenin de Rotterdamse Stadshavens. Onder het nieuwe RDM-motto Research, Design and Manufacturing moet dit terrein zich ontwikkelen tot een broedplaats voor de creatieve en innovatieve maakindustrie en nieuwe energiedragers.

200 techniek studenten van de Hogeschool Rotterdam bijten de spits af. Het gaat vooralsnog om de opleidingen Industrieel Product Ontwerpen (IPO), Autotechniek, Bouwkunde en Civiele Techniek. De studenten krijgen onderwijs in de voormalige machinehal RDM Innovation Dock, het middelpunt van de RDM Campus. Onder het mom van ‘maak van je nieuwe huis, je thuis’ staat de eerste lesweek van de studenten IPO in het teken van ontwerpen. Zij krijgen de opdracht om voorstellen te maken voor verdere inrichting van RDM Innovation Dock en de buitenruimte rond RDM Campus.

De ingebruikname van RDM Campus vindt gefaseerd plaats. Op 10 maart zullen de leerlingen van de technische opleidingen van Albeda College hun lessen op RDM Campus starten. Momenteel wordt voor hen o.a. een ultramoderne lasschool ingericht. In september verhuizen studenten van de Academie van Bouwkunst - onderdeel van Hogeschool Rotterdam - naar het RDM-terrein. Het bedrijvengedeelte zal in de zomer gereed zijn. In oktober vindt een grootse feestelijke opening van RDM Campus plaats.

Vanuit de binnenstad van Rotterdam is Heijplaat het beste over het water te bereiken. De studenten kunnen gratis naar het RDM-terrein varen met de Aqualiner. Speciaal voor de eerste lesdag heeft de catamaran een nieuw uiterlijk gekregen. Rederij Aqualiner schreef vorig jaar een ontwerpwedstrijd uit voor de snelle veerboot tussen Rotterdam Centrum en het RDM-terrein. Het ontwerp van Kwannie Tang werd als beste beoordeeld uit bijna veertig inzendingen. Naast de opstapplaats in de Leuvehaven, wordt in de St. Jobshaven een steiger aangelegd om een snelle verbinding vanaf de locatie Academieplein van de hogeschool mogelijk te maken.
Provincie:
Tag(s):