vrijdag, 2. januari 2009 - 19:42

Rechter veroordeelt negen verdachten via supersnelrecht

Utrecht

De politierechter in Utrecht heeft vrijdag 2 januari negen verdachten veroordeeld tot gevangenisstraf, werkstraffen en geldboetes. Alle verdachten hadden zich schuldig gemaakt aan delicten in de avond en nacht van Oud en Nieuw. De rechtbank behandelde de zaken op een speciale supersnelrechtzitting.

Een 22-jarige man uit Wilnis had samen met twee anderen een vuurpijl aan een lantaarnpaal in Wilnis gebonden. Toen hij daarvoor werd opgepakt werkte hij niet mee aan zijn aanhouding. Hiervoor kreeg hij van de rechter een werkstraf van 80 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk. De officier van justitie had 100 uur, waarvan 20 voorwaardelijk geëist. Volgend jaar moet hij met Oud en Nieuw van 12.00 uur ’s middags tot 09.00 uur ’s ochtends thuisblijven.

Een drietal uit Zeist werd gestraft voor het belemmeren van werkzaamheden van agenten. Een 19-jarige man werd tevens gestraft voor belediging van de agenten en kreeg een taakstraf van 60 uur, waarvan 20 voorwaardelijk. Een 21-jarige man kreeg voor het belemmeren van het politiewerk en wegens vernieling van het achterlicht van de fiets van de agent eenzelfde straf. Zijn 19-jarige broer kreeg dertig uur werkstraf, waarvan 10 voorwaardelijk wegens het belemmeren van het werk van de politie. Ze moeten alle drie volgend jaar met Oud en Nieuw binnen blijven. De officier van Justitie had tegen het drietal werkstraffen van respectievelijk 80 uur (20 voorwaardelijk), tachtig uur (twintig voorwaardelijk) en 40 uur (10 voorwaardelijk) geëist.

Een 21-jarige man uit Nieuwegein hinderde de politie bij het aanhouden van twee andere mannen, die werden verdacht van brandstichting. Hij kreeg een werkstraf van 20 uur, waarvan 10 voorwaardelijk en huisarrest tijdens de komende jaarwisseling. De officier had veertig uur geëist, waarvan 10 voorwaardelijk.

De Officier van Justitie eiste voor bovenstaande feiten zwaardere straffen dan normaal, om een duidelijk signaal te geven dat misdragingen met Oud en Nieuw niet getolereerd worden. De rechter ging hier deels in mee, maar legde niet zulke zware straffen op als de Officier eiste.

Een 20-jarige man uit Maarssen kreeg voor vernieling van een bushokje met vuurwerk een werkstraf van dertig uur, waarvan 10 voorwaardelijk. De verdachte was naar het oordeel van de rechter heel bewust bezig geweest om ,,rottigheid met vuurwerk uit te halen’’. Ook hij moet volgend jaar met Oud en Nieuw binnen blijven. De straf was conform de eis van de Officier van Jusitie.

Een 21-jarige man uit Amersfoort kreeg wegens vernieling van een verkeerszuil met vuurwerk een boete van 500 euro, met aftrek van 200 euro, omdat de man in voorarrest had gezeten. Hij moet de schade aan de zuil vergoeden. De Officier van Justitie had 30 uur werkstraf geëist, waarvan 10 voorwaardelijk. De rechter vond de feiten voor een dergelijke straf echter van te beperkte ernst.

Een 18-jarige man uit Woerden kreeg een boete van 500 euro, met aftrek van 100 euro voor de dagen dat hij vast had gezeten. Hij had een ruit ingetrapt van het pand van de voormalige Hema. De rechter week af van de eis van de officier van justitie, die een werkstraf van 30 uur had geëist, waarvan 10 voorwaardelijk. De rechter vond het voorval te weinig gerelateerd aan Oud en Nieuw om het eveneens geëiste straatverbod voor Oud en Nieuw 2009-2010 op te leggen.

Een 20-jarige man uit Baarn die werd verdacht van insluiping in en diefstal uit een woning in Baarn kreeg een gevangenisstraf opgelegd van 8 weken, waarvan 2 voorwaardelijk. De man ontkende de insluiping en diefstal van vuurwerk en een sleutelbos, maar de rechter hechtte geloofde hem niet. De man kreeg ook verplicht reclasseringscontact opgelegd. Hij moet de veroorzaakte schade vergoeden.

Een tiende zaak tegen een 23-jarige man uit Maarssen, die werd verdacht van belediging van een agent werd aangehouden tot 7 januari, omdat er voor de man geen advocaat was verschenen.
Provincie:
Tag(s):