maandag, 10. augustus 2009 - 19:57

Record aantal vermiste kinderen op Nederlandse stranden

Den Haag

De reddingsbrigades hadden afgelopen week de drukste week van 2009 tot nu toe. Het mooie zomerweer zorgde voor volle stranden en handenvol werk.

In totaal werd 2165 keer hulp verleend. Daarvan ging het in 462 gevallen om een melding van een vermist of alleen aangetroffen kind. Dat is het hoogste geregistreerde aantal in één week ooit. Ook het seizoenrecord van 2008 is daarmee nu al overtroffen. Vorig jaar ging het nog om 572 gevallen, dit jaar staat de teller al op 678, met nog drie weken te gaan. Reddingsbrigade Nederland gaat nog dit jaar een actie houden om ouders te adviseren over voorzorgsmaatregelen.

Bandjes

Naast de hulpverlening bij vermissingen werd 1555 keer EHBO-hulp verleend, ook al het hoogste aantal ooit in één week geregistreerd. Verder werd 112 keer hulp verleend aan baders of zwemmers, 36 keer aan opvarenden en was in 35 gevallen sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Voor twee mensen mocht hulp niet meer baten. Daarmee komt het aantal geregistreerde dodelijke slachtoffers waar de reddingsbrigade mee is geconfronteerd in 2009 tot nu toe op 12.

De actie rond vermiste kinderen, die eind volgende week staat gepland, zal bestaan uit het uitreiken van 25.000 gratis kidSOS-polsbandjes voor kinderen op tientallen plaatsen in Nederland. Daarmee kunnen kinderen snel weer herenigd worden met hun ouders of begeleiders.

EHBO

Ook de EHBO-posten van de reddingsbrigades hadden het bijzonder druk. Er werd 1555 keer medische hulp verleend, ook al het hoogste aantal per week ooit geregistreerd. Dit werd vooral veroorzaakt door grote aantallen wespensteken in het hele land, waarbij sommige mensen een allergische reactie kregen.

Ook werden opvallend veel steken van een Pieterman geregistreerd. Dat is een visje van zo’n 10-15 centimeter met giftige stekels dat in zanderige baaien langs de kust voorkomt. Alleen al in Wijk aan Zee werd hiervoor afgelopen week 6 keer eerste hulp verleend.

In Castricum overleed afgelopen dinsdag een slachtoffer ondanks reanimatie alsnog in het ziekenhuis. In Roermond overleed zaterdag een 21-jarige Belg tijdens het Solar festival, vermoedelijk door een combinatie van drugs en alcohol. De reddingsbrigade assisteerde de medische dienst van het festival bij de communicatie met de hulpdiensten.

In Callantsoog overleed ook een hond die met zijn eigenaren was gaan zwemmen. Hij zakte na het zwemmen in elkaar en reageerde niet meer. Mond op snuit beademing gaf geen reactie. De Dierenambulance constateerde bij aankomst dat de hond was overleden, waarschijnlijk als gevolg van een hartaanval door de temperatuurwisseling (lucht 30, zee 19 graden) en binnen gekregen water.


In Petten werd tot twee keer toe, door de reddingsbrigade een man van het strand gestuurd die ongevraagd foto's maakte van kleine kinderen. Volgens Reddingsbrigade Nederland illustreert dit de vergaande toezichtfunctie van reddingsbrigades, maar onderstreept het nog eens extra het belang om zelf goed op je kinderen te passen, aldus Van Mourik.
Provincie:
Tag(s):