dinsdag, 20. januari 2009 - 12:39

Recyclen als sport

Kollumerland

De inzameling van kleine elek(tro)nische apparaten gebeurd voortaan met een extra sportieve impuls in de gemeente Kollumerland c.a. Clubs en verenigingen kunnen meer geld in hun clubkas krijgen als ze mee doen aan een speciale inzamelwedstrijd.

Per gemeente kunnen maximaal twaalf verenigingen zich aanmelden die vervolgens gaan strijden om het binnenhalen van de hoofdprijs: een Wecycle prijzenkrat met daarin onder meer een spelcomputer, een digitale camera, een koffiezetapparaat, een Wake Up Light, een hogedrukreiniger en een boormachine. Bovendien wint de club die van alle 8 gemeenten het meeste apparaten inzamelt een schitterend bonusapparaat: een Full HD TV! Deze inzamelwedstrijd is de eerste van een voor- en najaarscampagne, in het najaar zijn de lokale basisscholen aan de beurt.

De inzamelwedstrijd wordt gelijktijdig georganiseerd in acht Friese gemeenten: Achtkarspelen, Ameland, Boarnsterhim, Dantumadiel, Dongeradeel, Kollumerland c.a., Smallingerland en Tytsjerksteradiel. De gemeenten werken samen in het kader van de landelijke Wecycle-campagne. Die is erop gericht om meer spaarlampen en kleine elektrisch apparaten zoals MP3spelers, strijkijzers, föhns en boormachines in te zamelen.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze nog te vaak in de grijze afvalbak terechtkomen, gemiddeld zo’n twee kilo per persoon per jaar! Onder het motto ‘Scoor met je oude boor en geef je clubkas steun met een afgedankte fohn!’ willen de samenwerkende gemeenten clubs en verenigingen ertoe aanzetten actief kleine apparaten in te gaan zamelen.
Provincie:
Tag(s):