vrijdag, 8. mei 2009 - 12:05

Rem op ‘meeliften’ bedrijfspapier

Terneuzen

De gemeente Terneuzen haalt alleen nog maar papier op via de blauwe containers die daarvoor bestemd zijn. Voorheen pakte de gemeente ook los papier en bijgeleverde doosjes naast de container mee, maar dat doet Terneuzen nu niet meer.

Het blijkt dat dit overtollig papier of karton veelal van bedrijven komt. En bedrijven betalen in dat geval niet voor hun papierafval.

De gemeente heeft besloten om de inzameling aan te scherpen omdat gebleken is dat sommige bedrijven over het inzamelen van oud papier afspraken hebben met de verenigingen die bij de inzameling assisteren. Bedrijven ‘verhogen’ op die manier dus de subsidie die verenigingen krijgen voor de inzameling van oud papier. Deze subsidie wordt betaald door de inwoners van de gemeente via de afvalstoffenheffing.

Bedrijven betalen hier niet aan mee en moeten daarom hun eigen oud papier afvoeren. De gemeente krijgt niet betaald voor het papier dat via een ‘zijweg’ van de blauwe containers wordt ingeleverd. De gemeente loopt niet alleen inkomsten mis, door het papier van de bedrijven betaalt de gemeente ook onterecht teveel subsidie aan de verenigingen. Want verenigingen krijgen geld voor het papier dat zij met behulp van gemeente onder particulieren inzamelen.

Om de scheiding tussen particulieren en bedrijven aan te brengen, worden bedrijven geïnformeerd over de scherpere regels. Het betekent dat nu alleen nog maar het papier in de blauwe container meegenomen wordt en niet meer de losse pakketjes en doosjes die vaak naast de container worden gezet.

Gebleken is dat juist bij te grote hoeveelheden veel bedrijfsafval wordt bijgeleverd. Door nu alleen de blauwe container te legen, denkt de gemeente het bedrijfsafval uit de particuliere inzameling te filteren.
Provincie:
Tag(s):