woensdag, 25. maart 2009 - 18:51

'Ren je Rot' Martin Brozius overleden

Amsterdam

Dinsdagmiddag is acteur en presentator Martin Brozius op 67-jarige leeftijd overleden. Bij het grote publiek was hij vooral bekend als de presentator van het kinderprogramma 'Ren je Rot'. In januari was Brozius nog te zien in een speciale editie van de Postcode loterijschow.

Na een allerminst gemakkelijke jeugd volgde hij een opleiding aan de Kleinkunstacademie daarna stond hij in tal van musicalvoorstellingen, onder andere De Kleine Parade van Wim Sonneveld en No, No Nanette. In die tijd werkte hij met collega's als Joop Doderer, Jeroen Krabbé en Bueno de Mesquita. In dezelfde periode nam hij een aantal platen op.

Brozius werd bekend als Aernout Koffij in de tv-serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?. In deze serie speelden een groot aantal bekende acteurs uit die tijd, waaronder Rob de Nijs die Brozius nog kende van de Kleinkunstacademie en Loeki Knol.

Na Hamelen presenteerde Brozius het kinderspelprogramma Ren je Rot. Ook presenteerde hij in die tijd het radioprogramma De tien om kindershow, waarin kinderen uit de zesde klas (de huidige groep 8) van de lagere school in een quiz vragen moesten beantwoorden, waarbij ze werden geassisteerd door hun opa.

Eind jaren '80 kwam Brozius in de problemen met de belastingdienst, en moest hij het grootste deel van zijn bezittingen verkopen, waaronder drie huizen aan het Vondelpark in Amsterdam.

Martin Brozius overleed 24 maart 2009 op 67-jarige leeftijd in een ziekenhuis te Amsterdam.
Categorie:
Tag(s):