zaterdag, 14. maart 2009 - 12:37

Resistente bacteriën aangetroffen in het Erasmus MC

Rotterdam

Het Erasmus MC heeft maatregelen genomen op een intensivecare-unit, nadat een resistente Acinetobacter-bacterie en Vancomycine resistente enterokok (VRE) zijn aangetroffen.

Het Erasmus MC isoleert patiënten en desinfecteert kamers om verspreiding bacterieën te voorkomen. Er is geen gevaar voor de capaciteit.

Continuïteit gewaarborgd
De bacteriën zijn voor gezonde mensen relatief ongevaarlijk. Bij patiënten kunnen deze echter moeilijk te bestrijden infecties veroorzaken.

Een grootschalig onderzoek naar de bron van de bacterie op de IC maakt deel uit van een plan van aanpak waarin maatregelen zijn opgenomen om verspreiding te voorkomen. Tevens is uitgebreid contactonderzoek ingezet.

Daarnaast is gestart met de desinfectie van de gehele IC-unit. Door middel van de inrichting van volwaardige IC's op een andere plek in huis is de continuïteit van zorg gewaarborgd en worden geen problemen ten aanzien van de IC-capaciteit van het Erasmus MC verwacht.

Isolatiemaatregelen
Bezoekers en personeel dragen wegwerpkleding die bij het verlaten van de afdeling wordt afgevoerd. Patiënten die als drager zijn geïdentificeerd, worden geisoleerd behandeld.

Van alle patienten die met hen in contact zijn geweest, worden kweken afgenomen om uit te sluiten dat overdracht van deze bacteriën heeft plaatsgevonden. De isolatiemaatregelen voor patiënten die drager zijn van de Acinetobacter of de betreffende VRE blijven van kracht totdat de bacterie is verdwenen.
Provincie:
Tag(s):