dinsdag, 14. juli 2009 - 16:51

Restauratie Pyramide bijna afgerond

Austerlitz

De restauratie van de Pyramide van Austerlitz is bijna afgerond. De Pyramide is het grootste aarden monument van Nederland. De stichting Pyramide van Austerlitz heeft een plan van aanpak opgesteld voor beheer en onderhoud na de restauratie. Daarnaast wordt het thema Franse Tijd uitgewerkt om deze geschiedenis voor het publiek beleefbaar te maken.

Gedeputeerde Anneke Raven: ‘De Pyramide van Austerlitz is een prachtig icoon van de Franse Tijd, een belangrijke periode in onze geschiedenis. Ik vind het belangrijk dat dit cultureel erfgoed bewaard blijft voor de toekomst. Bovendien komen kinderen op een speelse manier in aanraking met onze geschiedenis. De provincie Utrecht heeft ruim 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de restauratie. Nu deze restauratie bijna klaar is, is het aan de stichting om dit prachtige cultureel erfgoed beleefbaar te maken en te houden.’

Nu de restauratie klaar is, is de Pyramide van Austerlitz in het weekend, tegen een kleine vergoeding, weer te beklimmen. De verwachting is dat meer dan 30.000 mensen dit in 2009 zullen doen.

De Pyramide van Austerlitz is aangelegd door generaal Marmont, die rond 1804 met zijn troepen was gelegerd op de toen nog uitgestrekte heidevelden tussen Zeist, Amersfoort en Woudenberg. Geïnspireerd door zijn bezoek aan de Pyramides tijdens de veldtocht van Napoleon naar Egypte en ter voorkoming van verveling van zijn manschappen besloot Marmont om de Pyramide van Austerlitz te laten bouwen.

De Franse Tijd was een belangrijke periode voor ons land. Zo werden onder andere de burgerlijke stand en achternamen ingevoerd. Het is een geweldig thema om uit te dragen onder een breed publiek. De Pyramide van Austerlitz vormt daarbij een boegbeeld van een belangrijke tijd uit onze vaderlandse geschiedenis. Een belangrijk argument voor de restauratie was het zichtbaar en vertelbaar maken van dit deel van onze geschiedenis.
Provincie:
Tag(s):