woensdag, 8. april 2009 - 16:05

Rijk investeert vier miljoen in "nieuwe parel van Zaanstad"

Zaanstad

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu heeft vandaag samen met Ruud van Heugten (Tweede Kamer, CDA) een bezoek gebracht aan het Zaanse Hembrugterrein.

Dit 45 hectare grote terrein waarop eens een munitiefabriek stond wordt door Rijk, Noord-Holland, Zaanstad en Amsterdam herontwikkeld tot “Nieuw Hembrug�: een toplocatie met ruimte voor natuur, recreatie en creatieve bedrijvigheid.

Cramer en Van Heugten overhandigden een cheque van 4 miljoen euro aan Gedeputeerde Jaap Bond en wethouder Hans Luiten van Zaanstad. Omdat gemeente en provincie dat bedrag verdubbelen, is 8 miljoen euro voor een snelle uitvoering beschikbaar.

Met dat geld worden monumentale fabriekspanden grondig opgeknapt en voor culturele, recreatieve en bedrijfsmatige doeleinden geschikt gemaakt. “Een nieuwe parel van Zaanstad is aan het ontstaan,� aldus Cramer.

Wethouder Luiten viel haar bij: “Deze bijzondere plek verbindt Amsterdam en Zaanstad letterlijk en figuurlijk met elkaar. Qua cultuur en bedrijvigheid, maar ook geografisch. Je kunt straks de boot van Amsterdam CS nemen naar het Hembrugterrein, en van daar de Zaan ontdekken."

Nieuw Hembrug is één van de 14 ruimtelijke projecten waar het kabinet in het kader van de bestrijding van de kredietcrisis 84 miljoen euro voor heeft vrijgemaakt. Omdat cofinanciering door gemeenten en provincies vereist was, is op korte termijn in totaal ruim 165 miljoen euro beschikbaar.

Van Heugten, die de 14 projecten in overleg met gemeenten en provincies aangedragen heeft, was dan ook verheugt dat de samenwerking met wethouders en gedeputeerden zo snel vruchten afgeworpen had: “Juist in tijden van economische crisis komt het niet op woorden, maar op daden aan.�

De minister dankte Van Heugten voor zijn steun en prees provincie, gemeente en het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf van het Rijk voor hun snelle aanpak: “Het Hembrugterrein is een toplocatie, die uitstekend past bij mijn inzet voor een Mooi Nederland. Want willen we open en groene landschappen bewaren, dan moeten we in onze binnensteden zuiniger met de ruimte omgaan. Door verouderde bedrijventerreinen op te knappen of een nieuwe bestemming te geven bijvoorbeeld.�
Categorie:
Tag(s):