woensdag, 25. maart 2009 - 9:31

RIVM: 'Illegale afslankmiddelen gevaarlijk'

De Bilt

De illegale afslankmiddelen die de afgelopen jaren in Nederland zijn aangetroffen, worden steeds gevaarlijker. Vaak zijn het vervalsingen van echte medicijnen of ‘natuurlijke’ voedingssupplementen waaraan werkzame stoffen uit geneesmiddelen zijn toegevoegd.

Het gebruik van dit soort middelen is brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Het kan leiden tot klachten zoals psychoses, hart- en vaatproblemen en soms zelfs tot de dood. Dat blijkt uit een trendanalyse van het RIVM over 2002-2007 in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het RIVM analyseerde de gegevens van 256 verdachte monsters die in de periode 2002-2007 door diverse inspectiediensten voor onderzoek werden ingezonden. De producten, die door vier nationale laboratoria in Nederland werden onderzocht, bestaan voor een groot deel uit vervuilde voedingssupplementen. De zogenaamd natuurlijke producten blijken werkzame stoffen te bevatten die ook in geneesmiddelen zitten.

Het gebruik van illegale afslankmiddelen brengt grote risico’s met zich mee. Vaak staan de stoffen die in het product zitten doelbewust niet op het etiket vermeld. Daardoor is de consument zich niet bewust van de risico’s. Men denkt voor een natuurlijk product te kiezen, maar in werkelijkheid wordt men zonder het te beseffen blootgesteld aan gevaarlijke geneesmiddelen.
Provincie:
Tag(s):