zondag, 10. mei 2009 - 23:26

Roda JC ontloopt rechtstreekse degradatie

(Elfvoetbal) In een tumulteus duel heeft Roda JC met 3-2 gewonnen bij Feyenoord in de Kuip. Door dit verrassende resultaat ontlopen de Limburgers directe degradatie en gaan ze nacompetitie spelen voor het behoud in de Eredivisie. De Rotterdammers behalen ondanks de nederlaag de play-offs voor een plaats in de Europa League.

Voor het elftal van trainer Leon Vlemmings scoorde Roy Makaay twee keer; de doelpunten voor Roda JC werden gemaakt door Sekou Cissé, Marcel Meeuwis en Anouar Hadouir. Bij de thuisclub kregen Dwight Tiendalli en Kevin Hofland de rode kaart toebedeeld van scheidsrechter Kevin Blom, die bovendien eerder Pa Modou Kah een omstreden gele kaart gaf, voor een handsbal die tegenstander Hofland maakte.

Want het was op dat moment een zeer belangrijke beslissing die Blom nam. Uit een corner tikte invaller Hofland de bal met de hand weg, maar de scheidsrechter zag hier een handsbal van Kah in. Resultaat bij een 1-3 stand: penalty Feyenoord en deze toegekende strafschop werd benut door Makaay, 2-3. Op dat moment kwamen de Rotterdammers terug in de wedstrijd en bleef het tot de allerlaatste minuut erg spannend.

Ondanks de spanning haalde Roda JC de overwinning binnen. Een zege die eigenlijk niemand had verwacht, maar uitermate broodnodig was. Toch nog nacompetitie voor de Limburgers.

Al vrij rap hielp een misverstand in de Rotterdamse verdediging de bezoekers in een zetel. In de veertiende minuut werd Cissé diepgestuurd door Kah. De buitenspelval bij de thuisclub klopte niet, waardoor de Ivoriaan alleen op doelman Henk Timmer af mocht gaan. De snelle spits had geen moeite om hem te verschalken: 0-1.

Vijf minuten later werd het droomscenario voor de Kerkradenaars alleen nog maar mooier. Een lange bal viel tussen Tiendalli en Timmer in. De rechtsback dacht dat de sluitpost de bal zou pakken, maar Timmer kwam niet van zijn lijn. Cissé profiteerde, Tiendalli schrok en stopte vervolgens de aanvaller onregelmentair. Leidsman Blom zag hier een strafschop in en bedeelde Tiendalli met de rode kaart. Aanvoerder Meeuwis benutte dit buitenkansje: 0-2.

Na rust begonnen de Rotterdammers met een wanhoopsoffensief. Zo was Diego Biseswar dichtbij 1-2, maar stopte Vincent Lachambre zijn inzet op de lijn. Toch kwam Feyenoord terug in de wedstrijd. Een lange bal van achteruit werd doorgekopt door invaller Michael Mols richting Makaay. 'Das Phantom' haalde met links de trekker prachtig over: 1-2.

Giovanni van Bronckhorst en Georgino Wijnaldum kregen kort daarna goede kansen op 2-2, maar keeper Bram Castro stond deze middag zijn mannetje. Uit de counter bleef Roda echter ook behoorlijk gevaarlijk. In de 70ste minuut leek Hadouir het pleit te beslechten. Na een uitstekende counter was de weer in genade aangenomen spits het eindstation: 1-3. Vervolgens was daar het penaltyincident met Hofland en Kah, waardoor de wedstrijd zowaar weer spannend werd.

In een tumulteuze eindfase kreeg invaller Hofland zelfs nog rood, nadat hij zijn elleboog in het gezicht van Edwin Janssen had gezet. Trainer Van Veldhoven werd naar de tribune gestuurd wegens aanmerkingen op de leiding en Makaay was in de 88ste minuut ontzettend dichtbij de gelijkmaker, maar Castro redde weer. Een paar milimeter naar links en de Feyenoorder had ervoor gezorgd dat de Limburgers waren gedegradeerd.

Maar met 'had' en 'als' leven we niet. Roda JC won met 3-2 bij Feyenoord en wist hierdoor directe degradatie te ontlopen. Een ongelofelijke spannende voetbalmiddag in de Kuip zorgde ervoor dat het bolwerk Roda JC vooralsnog in de Eredivisie blijft.