zondag, 8. februari 2009 - 15:49

Rode kaart Zwinkels beslissend in Utrecht

(Elfvoetbal) FC Utrecht heeft wederom een thuiswedstrijd gewonnen en blijft ongeslagen in 2009. In de Galgenwaard werd ADO Den Haag geflatteerd met 3-1 opzij gezet, na een verdiende 0-1 voorsprong voor de bezoekers.

De goals aan de kant van Utrecht werden gemaakt door Gregoor van Dijk (penalty), Ali Boussaboun en Sander Keller. Voor de Hagenaars scoorde Csaba Horváth. Een rode kaart in de 42ste minuut voor keeper Robert Zwinkels werd het team van trainer André Wetzel fataal. Door de toegewezen en benutte strafschop werd het gelijk en konden de Domstedelingen de gehele tweede helft met een man meer de situatie uitbuiten. Dit deden de manschappen van coach Ton du Chatinier ook, maar overtuigend was het allerminst.

Het moment van de penalty vlak voor rust besliste het duel. Tom Caluwé wilde de bal over de Haagse doelman heen wippen, maar de sluitpost besloot om met gestrekt been in te komen. De Belgische scheidsrechter Christof Virant wees gedecideerd naar de stip en kende Zwinkels een directe rode kaart toe. Richard Knopper moest plaatsmaken voor reservedoelman Boy Waterman. Pas in de 45ste minuut -- De van AZ gehuurde doelman moest zo'n beetje alles nog aantrekken -- kon Utrechter-aanvoerder Van Dijk aanleggen: 1-1.

ADO Den Haag was de betere ploeg tot aan de rode prent. FC Utrecht had moeite om de bal rond te spelen en de vrije man te vinden, waardoor de residentieclub steeds beter in de wedstrijd kwam. Dit resulteerde in de voorsprong voor ADO door de Hongaar Horváth in de veertiende minuut. Knopper draaide een vrije trap vanaf links het strafschopgebied in, waar de verdediger zo tegenaan liep: 0-1.

Vlak na de Haagse treffer pegelde Simon Cziommer nog een prachtig schot op de paal, maar veel verder kwam de thuisclub niet. Het spel was onsamenhangend en met name de aanvallers hadden hun dag niet. De man in vorm, Cedric van der Gun, was onzichtbaar en ook Loïc Loval speelde ronduit zwak. Een tweede goal voor ADO Den Haag lag eigenlijk eerder in het verschiet dan de Utrechtse gelijkmaker.

In de tweede helft met een man meer probeerden de Domstedelingen de situatie uit te buiten, maar dat bleek een moeilijke opgave. De vrije man werd, net als toen het nog elf tegen elf was, amper gevonden en de foute passes stapelden zich op.

Helaas voor de Hagenaars was daar Boussaboun. De invaller, met een Haags verleden, mocht in de 75ste minuut aanleggen voor een vrije trap. Na het opzij leggen van Van der Gun wist de Marokkaan op een fantastische wijze de bal binnen te schieten. Het leder vloog als een streep in de kruising achter de verbouwereerde Waterman: 2-1.

ADO had niets meer in te brengen en kon daarna alleen nog maar tegenhouden. Uit een corner van Caluwé in de 81ste minuut mocht Keller zelfs nog 3-1 binnen koppen. Een geflatteerde eindstand, want manager Wetzel had zijn spelers uitstekend voorbereid op de wedstrijd en het zag er ook lang goed uit. De rode kaart van Zwinkels brak echter het verzet, waardoor Den Haag wederom op een nederlaag werd getrakteerd.