vrijdag, 23. oktober 2009 - 14:47

Roeitocht met megakubus op IJsselmeer

Almere

Met de inpoldering van de Flevopolder werd precies vijftig jaar geleden begonnen. Om dit jubileum te vieren willen jonge kunstenaars iets spectaculairs terugdoen wat ook ‘zwaar, nat en kleiig’ is. Het plan is om in ruim twee weken tijd een kolossale kubus van klei, drie bij drie bij drie meter groot, van Almere naar Urk te roeien. De krachtproef kan via webcams en filmbeelden gevolgd worden.

“We proberen elke dag met beide benen op de grond te staan,” lacht Jolle Roelofs. “Maar die grond was er nooit geweest zonder de inzet van de polderarbeider van het eerste uur.” Roelofs is een van de drie jonge kunstenaars uit Almere die hulde willen brengen aan ‘Jan met de schop’, de dappere polderwerker van vijftig jaar geleden.

Hun plan is om met een immense kubus een tocht over de binnenwateren te maken vanaf het nieuwe land terug naar het oude land. De kubus zal helemaal uit keileem bestaan, het materiaal waarmee onze dijken opgebouwd en waterdicht gemaakt worden. De expeditie, ‘De Tocht’ genaamd, neemt ruim twee weken in beslag en vertrekt op 12 december. “Met opzet de donkerste tijd van het jaar,” verduidelijkt Roelofs, “want dan hadden de polderpioniers het ook het zwaarst.”

Start in Almere
De afvaart is in Almere, de eindbestemming is Urk - dé vindplaats in Nederland van keileem. De kubus wordt voortgetrokken door een roeiboot bemand door de drie kunstenaars, die behalve roeien ook zullen musiceren. “Geen eenvoudige combinatie,” beaamt Roelofs, om er met pretoogjes aan toe te voegen: “Maar daar staat tegenover dat we de nacht doorbrengen in het klamme binnenste van de kubus, verwarmd door een walmend houtkacheltje, dat scheelt.”

Webcams
Voor publiek dat deze krachtmeting live wil volgen, zijn er op diverse openbare locaties grote beeldschermen opgesteld die verbonden zijn met twee webcams aan boord. Daarnaast zal een filmmaker elke dag opnamen maken, zowel van de drie zwoegers als van bezorgde Flevolanders langs de route. “We hopen natuurlijk dat het publiek ons aanmoedigt en zonodig de helpende hand toesteekt met voeding, een warme douche of gewoon wat gezelschap.”

Ook deze beelden kunnen op de speciale website www.detocht.nl bekeken en becommentarieerd worden. “Alles bij elkaar een nogal curieuze onderneming. Maar wel met de oprechte bedoeling om ook eens voor ‘de onbekende inpolderaar’ een standbeeld op te richten, ook al is het een symbolisch standbeeld,” aldus Roelofs.

De coördinatie van dit onalledaagse en vrij hachelijke avontuur is in handen van stichting Pompei, die al sinds 1998 in Almere actief is op het gebied van muziektheaterproducties. ‘De Tocht’ maakt deel uit van ‘Botsingen’, een serie projecten die het Flevolandse publiek op ongebruikelijke wijze in contact wil brengen met kunst.
Provincie:
Tag(s):