zondag, 19. april 2009 - 19:36

Roermond start met bestrijding eikenprocessierups

Roermond

Maandag 20 april start de Gemeente Roermond met de bestrijding van de eikenprocessierups, die reeds enkele jaren in de zomermaanden voor veel overlast zorgt. De brandharen van deze rups veroorzaken bij veel mensen namelijk uitslag, jeuk en irritatie aan luchtwegen en ogen. De gemeente bestrijdt de rups met een biologisch middel. Slechts in incidentele gevallen zal nog worden gebrand. De periode waarin de rups kan worden bestreden is relatief kort. De rups kan worden bestreden zodra de eiken bladeren beginnen te vormen. In overleg met 8 Noord- en Midden-Limburgse gemeenten is het juiste startmoment bepaald en wordt de rups gezamenlijk bestreden.

In 2006, 2007 en 2008 is in Roermond en diverse andere gemeenten de eikenprocessierups al biologisch bestreden. De ervaringen met dit middel zijn goed. Door de preventieve werking blijft overlast voor mensen achterwege. Ook is het werken met dit product voor de betreffende medewerker aangenamer dan werken volgens traditionele methodes zoals zuigen of branden.
Het biologisch middel is een bacteriepreparaat dat absoluut ongevaarlijk is voor mens en dier. Ook voor vogels is het middel niet gevaarlijk.
Provincie:
Tag(s):