vrijdag, 16. januari 2009 - 13:34

Rookvrije Kids

Nijmegen

Experimenteren met roken begint al op zeer jonge leeftijd.Kinderen uit de hoogste klassen van de basisschool raken nieuwsgierig naar roken en 6 procent van de 10-jarigen heeft wel eens gerookt. Dit percentage neemt sterk toe naarmate kinderen ouder worden: bijna een derde van alle 13-jarigen heeft wel eens gerookt en onder 17-jarigen is dat aandeel verdubbeld.

Kinderen die al op jonge leeftijd roken uitproberen worden op latere leeftijd vaker dagelijkse rokers dan kinderen die dat niet doen. Ook onder een specifieke groep jongeren, namelijk jongeren met astma, wordt veel gerookt. Zij blijken namelijk net zovaak te beginnen met roken als hun leeftijdgenoten zonder astma.

Onderzoekers van het Behavioural Science Instituut van de Radboud Universiteit doen onderzoek naar de beginfasen van rookverslaving bij jongeren. Marieke Hiemstra en Linda Ringlever, starten nu onder begeleiding van dr. Roy Otten, prof. Rutger Engels en prof. Onno van Schayck van de Universiteit Maastricht, een nieuw onderzoek waarin ze een voorlichtingsinstructie voor ouders en kind op effectiviteit testen. Deze interventie ‘Rookvrije Kids’ is gebaseerd op een succesvol programma uit de Verenigde Staten is bedoeld voor scholieren tussen de 9 en 11 jaar en hun ouders. En daaraan kunnen nog scholieren en ouders meedoen. De onderzoekers zoeken vooral ouders van kinderen met astma.
Op een juiste manier spreken over roken

Door roken op de juiste manier te bespreken kunnen ouders een belangrijke rol spelen in het voorkómen dat hun kind begint met roken. Veel ouders vinden het moeilijk om tegen hun kind te zeggen niet te gaan roken en soms wordt het onderwerp roken helemaal niet besproken. Vaak wordt gedacht dat dit onderwerp nog niet aan de orde is. Het programma Rookvrije Kids helpt ouders bij deze soms lastige taak. Deelnemers ontvangen vijf maanden lang elke maand een programmaboekje, dat ze samen met hun kind moeten doornemen.

De onderzoekers zijn nog op zoek naar deelnemers: moeders met kinderen in de leeftijd van 9-11 jaar die mee willen doen aan dit programma. Zowel moeders met een kind met astma, als moeders met een kind zonder astma kunnen zich opgeven.
Provincie:
Tag(s):