donderdag, 9. april 2009 - 19:59

Roots & More - De reis van de geesten

Berg en Dal

Roots & More is een tentoonstelling over spiritualiteit in het werk van hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora (o.a. Cuba, Haïti, Brazilië en de Verenigde Staten). Roots & More is zowel een primeur in Nederland als in Europa: niet eerder werd met een tentoonstelling op deze actuele wijze wordt aandacht besteed aan de spirituele rijkdom die Afrika de westerse wereld heeft geboden en nog steeds biedt.

Roots & More toont spectaculaire kunst: hangende boten met oplichtende geestwezens, een geestwezen dat piepend en knarsend een enorme boot roeit, de ijzingwekkende beelden van het mysterieuze Bizango genootschap van Haïti, geesten in flessen, schilderijen met magische tekens en vreemde verschijningen.

Er bestaat beeldende kunst die tot nog toe maar weinig aandacht kreeg: het door tal van religies van Afrikaanse oorsprong geïnspireerde werk van kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Het onderwerp van Roots & More ��' De Reis van de Geesten begon in de zestiende eeuw en is actueler dan ooit. Naar schatting elf tot twaalf miljoen Afrikanen maakten gedurende de transatlantische slavenhandel (ca. 1520-1860) op mensonterende wijze de oversteek naar de Amerika’s. De slaven namen hun traditionele religies mee uit Afrika. Religies met diverse brongebieden in West- en Centraal-Afrika (Benin, Nigeria, Congo, Angola).

Door het samengaan van de Afrikaanse vooroudergeesten en goden met de goden en geestwezens van onder meer indianen en met katholieke heiligen ontstonden nieuwe religies als candomblé in Brazilië, vodou in Haïti, santería en palo monte in Cuba en winti in Suriname.

De achttien deelnemende kunstenaars aan Roots & More ontlenen hun beeldtaal aan deze religies. Hun werken zijn sterke, individuele interpretaties en resultaat van een persoonlijke spirituele zoektocht. Velen in het seculiere Westen zullen zich hierin kunnen herkennen.
Roots & More ��' De Reis van de Geesten toont dat Afrika ook buiten Afrika een spirituele voedingsbodem is.

Aansluitend bij de thematiek van Roots & More vinden in het museum het hele jaar speciale activiteiten plaats op het gebied van diaspora-dansen, muziek en sport.

Door vermenging van Europese (o.a. Spaanse) melodieën en instrumenten met Afrikaanse ritmes ontstonden in Latijns-Amerika nieuwe muziekstijlen en dansvormen. Bezoekers kunnen kennismaken met deze Afro-Latin dansen in hun meest oorspronkelijke vorm (onder anderen salsa, zouk, merengue, rumba, en samba). Ook voor wie reeds bekend is met de westerse varianten van deze dansen is dit bij uitstek de gelegenheid om zich wat nieuwe ritmes aan te leren! Van mei tot en met oktober kunnen bezoekers iedere zondag deelnemen aan deze dansworkshops.

April wordt de maand van de Braziliaanse vechtkunst. Dan vinden workshops capoeira plaats, een van oorsprong Centraal-Afrikaanse gevechtsdans die door de Portugese slavenhouders weliswaar werd verboden, maar die de slaven toch bleven beoefenen. Langzamerhand heeft capoeira zich ontwikkeld tot de meer gestileerde vorm waarin wij haar nu in Europa kennen.

Elke eerste zondag van de maand vinden gratis themarondleidingen Roots & More plaats.

Speciaal in het kader van de tentoonstelling Roots and More is een nieuwe workshop ontwikkeld, geschikt voor jong en oud. Op de Versiertour neemt je mee op een korte toer langs de belangrijkste diaspora-religies in Brazilië (candomblé), Cuba (santería) en Haïti (vodou). In een korte inleiding maken de deelnemers kennis met enkele goden, geestwezens en heiligen die in deze gebieden grote populariteit genieten..

Deze goden en geestwezens zijn de mensen goed gezind, mits zij op de juiste wijze worden benaderd. En niets menselijks is hen vreemd. Zij laten zich graag verleiden/versieren met hun lievelingskleuren, hebben hun eigen geluksgetallen en ze waarderen goed voedsel, lekkere drankjes en mooie dingen. Wie het geluk graag een handje wil helpen laat zijn fantasie de vrije loop en creëert in deze workshop een kunstvoorwerp. Laat je daarbij leiden door de godenkleuren- en getallen. Gebruik het als sieraad, persoonlijk amulet of altaarstuk en wie weet verleid je de god van je keuze! Deelname € 1,50.

Raadpleeg de Agenda op de website www.afrikamuseum.nl voor meer details en alle dagen waarop de activiteiten plaatsvinden.
Provincie:
Tag(s):