zondag, 11. oktober 2009 - 20:13

Rotterdamse politie laat ruim 16.000 automobilisten blazen

Rotterdam

De politie heeft zaterdagavond in Rotterdam een grote alcoholcontrole uitgevoerd. De controle, genaamd Stad op Slot, liet in een 100%-controle iedereen blazen die met de auto het centrum van de stad wilde verlaten.

Uitgebreide controle
De uitgebreide controle duurde van ’s avond halftwaalf tot acht uur op de zondagochtend. In totaal lieten agenten 16.485 bestuurders blazen. Hiervan bleken 329 bestuurders teveel te hebben gedronken. Van deze verdachten waren 85 beginnend bestuurder (= ruim 25%). Er werd van 30 verdachten het rijbewijs ingevorderd. De hoogst geblazen waarde bedroeg 885 ugl (ruim 2 promille). Dit was een beginnend bestuurder.

Lichte daling
Ten opzichte van de grote controle die politie in Rotterdam-Rijnmond, is er dit jaar een lichte daling van het aantal mensen die onder invloed achter het stuur is gaan zitten. Ook kregen agenten regelmatig te horen dat er iemand de ‘BOB’ is. Dergelijke campagnes en de stelselmatige alcoholcontroles door de politie lijken vruchten af te werpen.

Controle door agenten in burger
Tijdens de controle waren er diverse agenten in burgerkleding aanwezig om mensen die zich eventueel aan de controle wilde onttrekken, te achtervolgen. Bij de controlepost na de Maastunnel keerde een voertuig en reed terug in de richting van het Centrum.

Op de West-Zeedijk werd deze bestuurder opgevangen door een motorrijder die de man meenam voor controle. Hij wilde in eerste instantie niet meewerken. Toen de man uiteindelijk geblazen had, bleek dat hij teveel had gedronken en werd hij aangehouden. Daarop wilde hij zijn auto niet uitkomen. Toen hij toch eenmaal uit de auto was wilde hij zijn sleutels niet afgeven.

Knietje aan agent
Na een kleine schermutseling waarbij de verdachte ook nog een knietje gaf aan een agent, gaf de man zijn sleutels af. Zijn rijbewijs werd ingevorderd omdat hij binnen vijf jaar al 3x eerder werd betrapt voor het rijden onder invloed.

Achtervolging
Bij de controleplaats aan de Maasboulevard reed een auto op collega's in, die gelukkig op tijd weg konden springen, keerde en reed vol gas de Willem Ruyslaan in. Na een achtervolging werd deze bestuurder in de achterliggende wijk aangehouden. Hij had alcohol gedronken.

Vier maal gecontroleerd
Een man reed tot 4 maal toe langs de fuik op de Stadhoudersweg. Al drie keer had hij een 'P-indicatie' geblazen en mocht doorrijden. Bij de vierde keer blies hij een echter een 'P/A' (een indicatie dat hij alcohol had gedronken) . Omdat de man beginnend bestuurder was, werd hij deze vierde keer aangehouden. De verdachte verklaarde dat hij tussendoor niet had gedronken. Dit is goed mogelijk als de verdachte in een opbouwfase zit.

Hogere boete
Een verdachte op bureau-west weigerde mee te werken aan de blaastest op het bureau. Dit houdt in dat de rechter uit gaat van de hoogste schijf en de verdachte dus een boete krijgt die veel hoger uitvalt dan de boete die hij zou hebben gehad als hij normaal had meegewerkt.
Provincie:
Tag(s):