dinsdag, 28. april 2009 - 21:00

Ruim 100 mensen ontslagen bij Hiab Manufacturing Meppel

Meppel

"Ik ben echt woedend dat een gezond Nederlands bedrijf moet sluiten, vanwege het niet functioneren van het internationale moederbedrijf. Schandalig dat hierdoor 103 mensen in Meppel hun baan verliezen," zegt Frans Strolenberg, bestuurder van de CNV BedrijvenBond over de sluiting van Hiab Manufacturing Meppel. Strolenberg ziet een direct verband tussen de sluiting van Hiab Manufacturing en de slechte kwartaal cijfers die het Finse moederbedrijf Cargotec naar buiten brengt. "Ze willen in Finland nu gewoon laten zien dat ze actie ondernemen naar aanleiding van de tegenvallende kwartaalcijfers. Maar dat ze dat doen door een gezond bedrijf weg te saneren en de productie onder te verdelen in andere Europese landen, is onverteerbaar. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."

Hiab Manufacturing Meppel heeft 121 mensen in dienst, 103 mensen verliezen hun baan. 18 Mensen kunnen blijven werken in een kenniscentrum, dat het moederbedrijf in Meppel wil houden. "Ik vind het schandalig. Hiab Manufacturing Meppel is een gezond bedrijf, er zit veel kennis en er werken betrokken mensen. Die raken nu allemaal hun baan kwijt, omdat het moederbedrijf in de problemen zit. Dit is niet alleen een klap voor de mensen in het bedrijf zelf, maar heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio. Het bedrijf besteedt namelijk veel productie uit aan andere bedrijven," aldus Strolenberg.

Vorig jaar nam het Finse Cargotec een soortgelijk besluit over Moffet, toen een winstgevende fabriek in Friesland. Dit bedrijf moest dicht en de productie werd verschoven naar Ierland. "En daar zijn de resultaten helemaal niet zo goed als in Nederland. Het ziet er naar uit dat Cargotec voor de tweede keer dezelfde fout maakt en opnieuw de kip met de gouden eieren slacht. En daar kan ik mij niet zomaar bij neerleggen," aldus CNV bestuurder Strolenberg. Hij wil daarom zo snel mogelijk met de werkgever om tafel.
Provincie:
Tag(s):