donderdag, 28. mei 2009 - 14:03

Ruim derde deel van de 13- t/m 15-jarigen drinkt alcohol

Amersfoort

Van de Amersfoortse jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar heeft ruim 1/3e deel het laatste half jaar alcohol gedronken. Van deze jongeren blijkt 7,3% van de jongens en 10,2% van de meisjes 7 glazen of meer per week te drinken.

Dit gebeurt vooral in het weekend wanneer jongeren met enige regelmaat 6 of meer glazen achter elkaar drinken. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit van Maastricht in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd.

Bij het onderzoek zijn niet alleen vragen gesteld aan jongeren maar ook aan hun ouders. Zij blijken het drankgebruik van jongeren een probleem te vinden, zowel bij jongeren in het algemeen als bij hun eigen kinderen. De ouders beamen dat jongeren té vroeg beginnen met drinken, té vaak drinken en té makkelijk té veel alcohol op één avond of dag krijgen. Jongeren weten volgens de ouders nog niet verstandig om te gaan met drank. 97% van de ouders vindt het hun verantwoordelijkheid dat hun kind niet te vroeg begint met alcohol.

Dit wil niet zeggen dat ze daarbij geen steun verwachten. Zij waarderen de wettelijke leeftijdsgrens van 16 jaar en ruim 60% is zelfs voor verhoging van die grens naar 18 jaar. Ook zijn ouders voor andere maatregelen, zoals alcoholvrije scholen, vervroeging sluitingstijden horeca en verbod op happy hours en op alcoholreclames. Maar de prijs van alcohol verhogen als beperkende maatregel krijgt slechts steun van 20% van de ouders.
Provincie:
Tag(s):