donderdag, 5. februari 2009 - 21:58

Ruimtestation ISS heet OasISS

Noordwijk

De volgende lange missie naar het internationale ruimtestation ISS heet OasISS. De naam is de winnaar van een wedstrijd die ESA uitschreef voor de ruimtereis van de Belgische ESA-astronaut Frank De Winne.

In mei vertrekt De Winne voor zes maanden naar het internationale ruimtestation. Tijdens dit verblijf gaat hij wetenschappelijke experimenten uitvoeren die zijn ontwikkeld door wetenschappers uit Europa en de hele wereld. Daarnaast voert hij technologiedemonstraties uit en onderneemt hij een educatief programma. Vanaf oktober 2009 is De Winne commandant van de Expeditie 21 bemanning. Hij is daarmee de eerste Europese commandant aan boord van het ISS.

Verkenning

De missie van De Winne past in de lange traditie die Europa heeft met bemande ruimtevaart en exploratie. ESA’s deelname aan het ISS-programma is een springplank voor Europa in de verdere verkenning van het heelal.

Na de succesvolle lanceringen van het ruimtelaboratorium Columbus en het ATV Jules Verne is Europa klaar om een belangrijke rol te spelen bij de aankomende verkenningsmissies in de ruimte. Aan boord van het ruimtestation, op de maan en daar voorbij. De lange missie van Frank De Winne dient ter voorbereiding van andere exploratiemissies en ter verbetering van het leven op aarde.

In september 2008 schreef ESA een wedstrijd uit om de meest geschikte naam te vinden voor De Winnes missie. Daarop kwamen ruim 520 inzendingen binnen uit de ESA-lidstaten. De winnende naam OasISS werd voorgesteld door Jan Puylaert uit Gent in België.


Puylaert gaf vier redenen waarom zijn naam de beste is:

1. Het verwijst naar de verkenning van de woestijnen op aarde door Europese expedities, maar ook naar de woestijn die we vinden op andere planeten, zoals Mars. Misschien vinden we ooit een echte oase op een andere planeet. Er is immers al ijs gevonden op Mars – dat is een goed begin! De vondst van water (in een oase) geeft ons de mogelijkheid om nog verder te reizen in woestijnen en ook in de ruimte. Misschien vinden we zo ooit een nieuwe planeet met water, genaamd… Oasis.

2. De naam verwijst ook naar het internationale ruimtestation ISS, een heuse oase voor astronauten en kosmonauten in de ruimte.

3. De naam verwijst naar water in de oase, omdat we hopen genoeg schoon water op aarde te houden voor alle mensen.

4. Het vinden van een oase is echt een uitdaging. En dat is toch waar het in de ruimtevaart om gaat?

WASH campagne

De missienaam OasISS houdt ook verband met De Winnes rol als ambassadeur voor UNICEF in België. Tijdens zijn missie vinden enkele evenementen plaats voor de UNICEF 2009 WASH campagne, die in het teken staat van water en hygiëne.
Categorie:
Tag(s):