zondag, 1. maart 2009 - 17:59

Samenwerking in aanpak dementie loont

Maastricht

De kwaliteit van leven van mensen met dementie verbetert door gezamenlijke aanpak van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en de Riagg Maastricht. Bovendien toont onderzoek aan dat deze werkwijze niet meer kost dan gangbare methoden. De resultaten worden maandag gepubliceerd in het internationaal gerenommeerde tijdschrift Archives of General Psychiatry, zo meldt Maastricht UMC+ zondag.

Het Maastricht UMC+ en de Riagg Maastricht startten in 2002 samen het Diagnostisch OnderzoeksCentrum PsychoGeriatrie (DOC-PG), één van de eerste centra in zijn soort. “In dit centrum wordt de diagnose meteen aan een zorgplan gekoppeld�, zegt Frans Verhey, hoogleraar Neuropsychiatrie/Ouderenpsychiatrie van het MUMC+.

Het onderzoek toont aan dat mensen die het DOC-PG bezoeken meer verdiepend medisch onderzoek en intensiever thuiszorg krijgen. Toch worden voor hen per saldo niet meer kosten gemaakt, omdat zij beduidend minder snel achteruit gaan.
Verhey: “Opname in een verpleeghuis kan zodoende langer uitgesteld worden. En dat is pure winst.� Hiermee alleen al werd een besparing bereikt van enkele duizenden euro’s per persoon.

Het gaat eigenlijk om een heel voor de hand liggende samenwerking, die in de praktijk echter onvoldoende plaatsvindt, waarschijnlijk vanwege schotten en de marktwerking in de gezondheidszorg. Verhey: “Wij hopen dat dit de resultaten van dit onderzoek zullen leiden tot meer navolging van deze integrale werkwijze.�

ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, heeft inmiddels een implementatiesubsidie verstrekt die het onderzoeksteam in staat stelt om invoering van de werkwijze elders te bevorderen.
Provincie:
Tag(s):